Wadliwy laptop

• Autor wątku Autor wątku ZptZpt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZptZpt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Zakupiłem używanego laptopa z ogłoszenia w internecie za pobraniem. W ogłoszeniu było napisane ze laptop jest w stanie bardzo dobry itp. Wysłałem 50 zł jako na koszty wysyłki aby sprzedawca był pewny ze chce kupić i odebrać przesyłkę. Resztę zapłaciłem przy odbiorze. Faktycznie laptop wizualnie jest w idealnym stanie. Niestety okazało się że w laptopie nie działa touchpad od myszki. Sprzedający twierdzi że przed wysyłką wszystko działało jak należy. Napisałem e-maila że w takim razie chcę zrezygnować z zakupu i mu go odesłać a on ma mi zwrócić pieniądze. Nie mieliśmy spisanej żadnej umowy kupna-sprzedaży , tylko uzgodnienia poprzez e-mail ze ja wpłacam na wysyłkę a on mi wysyła laptopa za pobraniem. Sprzedawca teraz twierdzi że to może ja uszkodziłem może touchpada i chcę mu odesłać niesprawny laptop.
Co mogę zrobić w tej sytuacji ? Czy prawo jest po mojej stronie ? Sprawa cywilna ?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

A skąd masz pewność że touchpad nie jest wyłączony?

mpn103 napisał:
Złóż reklamację do sprzedającego.

napisałem do sprzedającego ze chce zwrócić laptopa i ze jeśli nie przyjmie to będą skutki prawne, on mi odpisał że mogę sobie wysyłać on i tak tego nie przyjmie bo mogłem to popsuć po odbiorze, a jak on wysyłał to było wszystko sprawne. Tu jest tylko słowo przeciwko słowu.

ZptZpt napisał:
napisałem do sprzedającego ze chce zwrócić laptopa i ze jeśli nie przyjmie to będą skutki prawne
A jakie skutki prawne masz na myśli?
Złóż prawidłową reklamację z tytułu rękojmi.

Ostatnia edycja:
napisałem do sprzedającego ze chce zwrócić laptopa i ze jeśli nie przyjmie to będą skutki prawne
Jeśli sprzedający jest osobą prywatną to nie musi przyjmować zwrotu. Nie musi też uznać odstąpienia od umowy z tytułu rękojmi. Na koniec nie musi wcale uznawać reklamacji i Tobie pozostanie iść do sądu i wywołać te "skutki prawne", o których piszesz, ale swoje argumenty trzeba udowodnić (art . 6 kc)

Czyli tak na prawdę nie mam żadnych szans , bo przecież jak udowodnię. Nie filmowałem od otrzymania od kuriera, przez rozpakowanie , podłączenie i testowanie. Bo to chyba tylko jedyna droga aby coś udowodnić.

Zorientuj się może ile kosztuje naprawa tego touch pada. Może się okazać że wcale nie warto się szarpać ze sprzedający. Twój czas też jest cenny.

Powrót