Wadliwy montaż drzwi - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku hacker00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hacker00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.
Kilka dni temu zamówiłem drzwi wraz z zamkami, nakładką na futrynę i z montażem. Drzwi wejściowe do mieszkania w bloku. Sprzedawca (będący jednocześnie wykonawcą), namawiając mnie na zakup motywował zwiększeniem bezpieczeństwa mojego mieszkania i poprawą wizualną wejścia do mieszkania. Wykonawca miał działać w porozumieniu ze spółdzielnią mieszkaniową właściwą dla mojego mieszkania. Podpisałem druk zamówienia za określoną kwotę i wpłaciłem zaliczkę.
Niestety monter przyszedł o dwie godziny wcześniej niż to było umówione w związku z czym montował drzwi podczas mojej nieobecności, i otrzymał od domowników zapłatę za całość. Ubolewam nad tym, że nie mogłem być obecny przy zakładaniu drzwi i odbiorze.
Niestety drzwi zostały zamontowane w mojej ocenie nieprawidłowo, nieestetycznie. Drzwi wraz z nakładką na futrynę nie mieszczą się w otworze drzwiowym i wystają kilka centymetrów na korytarz, co nie tylko nie wygląda estetycznie ale również pogarsza bezpieczeństwo mojego mieszkania. Zamontowana nakładka na futrynę niestety wymagała odpiłowania istniejących zawiasów i częściowego zniszczenia istniejącej futryny.
Wykonawca bezczelnie twierdzi, że montaż jest prawidłowy i nie uznaje reklamacji. Stwierdził również, że tych drzwi nie da się inaczej zamontować, więc nie widzi możliwości poprawienia montażu. Okazało się dodatkowo, że byłem naiwny, wierząc i nie sprawdzając faktu porozumienia wykonawcy ze spółdzielnią, jak się okazało to było kłamstwo.
Wobec braku możliwości poprawienia montażu, zamierzam zażądać demontażu całości oraz zwrócenia poniesionych kosztów, plus rekompensata za zniszczoną futrynę drzwiową, w wysokości umożliwiającej opłacenie wymiany futryny na nową.

Nie mam jak dotąd żadnego dokumentu stwierdzającego uiszczenie zapłaty, faktura miała dojść pocztą, ale jakoś jej nie widać. Mam jedynie zamówienie, na którym monter wypisał odręcznie wyliczenie opłaty z uwzględnieniem wcześniejszej zaliczki, niestety brak podpisu pod wyliczeniami.

Czy brak pisemnego potwierdzenia zapłaty niweluje moje szanse na uzyskanie moich żądań?
Czy moje żądania są właściwe w takiej sytuacji?
Co muszę zrobić, aby je wyasygnować?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

1) Nie
2) teoretycznie tak
3) złożyć pisemną reklamację

Dziękuję za odpowiedź.
Nasuwają mi się w związku z tym dalsze pytania.
1. Ile mam czasu na złożenie reklamacji? (czytałem gdzieś, że 14 dni)
2. Czy mogę od razu żądać zwrotu pieniędzy, czy muszę najpierw domagać się naprawy? Żądanie naprawy, które zostało odrzucone, nie było wystosowane w formie pisemnej i wszystko przebiegało w formie ustnej. Czy w tej sytuacji muszę najpierw wystosować pisemną reklamację z żądaniem ponownego, właściwego montażu a dopiero potem, w następstwie odrzucenia reklamacji, wysunąć swoje żądania j.w.?
3. Ile czasu ma wykonawca na odpowiedź i co, gdy takiej odpowiedzi nie otrzymam w formie pisemnej?

1. Rok
2. Możesz, a sprzedawca może skutecznie odmówić proponując naprawę
3. 14 dni, nie musi robić tego pisemnie

Powrót