Wadliwy nowy telefon

• Autor wątku Autor wątku pucek2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pucek2000

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam

Kupiłem nowy, zaplombowany telefon od osoby, która kupiła go kilka dni temu poprzez stronę Orange (na abonament). Podpisaliśmy z tym gościem umowę kupna-sprzedaży.

Okazało się niestety, że telefon ma smugę na ekranie. Chciałbym nie korzystać z serwisu i gwarancji, gdyż trwa to długo, a i tak rzadko kiedy naprawią dobrze, tylko zażądać wymiany telefonu na nowy, wolny od wad od Orange. Czy mogę to zrobić?

proszę o pomoc.

Dla Orange nie jesteś klientem. Zgłoś reklamację z tytułu rękojmi do sprzedawcy.

A czy mogę poprosić sprzedawcę, żeby to on zażądał wymiany telefonu od Orange?

Załóżmy, że się zgodzi. Załóżmy, że zażąda wymiany i otrzyma od Orange nowy telefon z innym numerem seryjnym i innym IMEI. Co w tej sytuacji? Spisaliśmy umowę na ten telefon, z konkretnym numerem seryjnym i IMEI, a nowy telefon będzie miał je inne. Jak to rozwiązać, żeby było dobrze od strony prawnej?

Zrobicie aneks do umowy albo podpiszecie nową.
W czym widzisz problem? :o

Reklamujący przy wydaniu nowego telefonu powinien otrzymać komplet dokumentów poświadczający w/w czynność.

A czy muszę napisać do sprzedawcy oficjalne pismo dotyczące żadania naprawy/wymiany z tytułu rękojmi za wadę, czy wystarczy ustnie go poprosić, a jak wymieni telefon zrobić aneks do umowy? Przepraszam, jeżeli moje pytania są banalne, ale niezbyt się na tym znam.

Zależy jaki to człowiek.

Najlepiej wszystko oficjalnie i pisemnie (list polecony). Ale ja jestem starej daty ;)

Większość osób tutaj wierzy w magiczną moc e-maila ;)

W jakich dokladnie okolicznosciach zauwazyles wade telefonu?

Jesli nie przy sprzedawcy bezposrednio to licz sie z tym, ze Cie splawi.

Wydawał się w porządku, to młody chłopak. A czy zamiast listu mogę mu dostarczyć osobiście? Mieszka niezbyt daleko.
Wadę zauważyłem po przyjeździe do domu. Telefon otworzyłem wcześniej w obecności sprzedawcy, ale sprawdziłem tylko pobieżnie i wtedy wada nie była widoczna.

No cóż.

Zycze Ci powodzenia.
Ale nie wróżę pozytywnego załatwienia sprawy przez sprzedawcę/operatora.

Zrób tak jak powiedział Ci wittka:
Zgłoś reklamację z tytułu rękojmi do sprzedawcy.

Będziesz miał kryty tyłek - wystosuj pismo, że żądasz wymiany rzeczy na nową lub usunięcia wady. Chłopakowi - sprzedawcy doradź po prostu, żeby reklamował w orange i nie ma problemu.

+ telefon nie ma jakiejś gwarancji od producenta skoro jest nowy? Zerknij bo to byłoby najszybsze rozwiązanie ;)

Witam po przerwie. Tak zrobiłem - dogadałem się z chłopakiem, który sprzedał mi telefon. On oddał to do Orange w ramach rękojmi. Telefon wymieniono na nowy. Spisaliśmy nową umowę k-s pod nowy telefon. Wszystko było by ok, gdyby nie to, że nowy telefon TAKŻE JEST WADLIWY. 4 wadliwe piksele i wyciek światła na ciemnym tle w rogu...

I mam pytanie teraz:
- czy gość, od którego kupiłem może mi napisać upoważnienie do żądania wymiany telefonu na nowy w ramach rękojmi za wady raz jeszcze w salonie Orange? czy takie upoważnienie będzie miało moc prawną i będą mieli obowiązek przyjąć telefon?
- czy sam mogę napisać bezpośrednio do LG i żądać wymiany na nowy?

Może być problem, gdyż dla producentów martwe piksele w takiej ilości w ogóle nie są wadą (w ślad za ISO 13406-2), wyciek światła - zwłaszcza niewielki - również.

W związku z tym producent uważa swój telefon za sprawny i takim stanowiskiem podeprze się pewnie sprzedający, Orange i ktokolwiek inny, do kogo zostanie skierowana sprawa.

Ostatnia edycja:
Nie sądzę, by tak podeszli do sprawy. Dotychczasowe moje doświadczenia z LG pokazują co innego, nawet przy niewielkiej wadzie ekranu wymieniano mi ekran na nowy. Teraz wprawdzie chcę wymiany telefonu na nowy, jednak te wady są dość wyraźne, wyciek światła jest łatwo zauważalny na czarnych tłach, przy dużej jasności bardzo zauważalny. Mogę się mylić, ale chcę spróbować, cięzko mi zaakceptować nowy telefon, który ma takie wady.

Proszę o odpowiedź na moje pytania z poprzedniego posta.

Proszę o odpowiedź na moje pytania:
- czy gość, od którego kupiłem może mi napisać upoważnienie do żądania wymiany telefonu na nowy w ramach rękojmi za wady raz jeszcze w salonie Orange? czy takie upoważnienie będzie miało moc prawną i będą mieli obowiązek przyjąć telefon?
- czy sam mogę napisać bezpośrednio do LG i żądać wymiany na nowy?

Jeśli masz dowód zakupu to sam wchodź na stronę lg, zamawiaj kuriera, którego oni opłacają, będzie u ciebie po 1-2 dniach dostarczy im telefon i za tydzień-dwa masz nowy/naprawiony. Trochę z LG walczyłem ze swoją G4, oddawałem go 4 razy na gwarancję, potem wymienili mi na nowy i sprzedałem bo to się robiło śmieszne, nigdy więcej LG, migali się ale dopiąłem swego, nie odpuszczaj im.
Ja miałem od play, oczywiście możesz oddać go do orange i to oni wszystko zrobią za ciebie ale wtedy musisz sobie doliczyć minimum dodatkowy tydzień bez telefonu, lepiej samemu wypisać wszystko na formularzu i zamówić kuriera.

Powrót