Wadliwy produkt, a raty

• Autor wątku Autor wątku Oxxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oxxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Przeczytałam wiele wątków na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania.

Wczoraj (tj. 26.07.2015) zakupiliśmy na raty iPhone 5s w sklepie RTV EURO AGDza kwotę 2649 (300 zł wpłaty własnej, a reszta - 2349 - spłata w ramach kredytu fatalnego). W sklepie sprawdziliśmy czy wszystko jest w pudełku. Telefon był rozładowany, więc nie mogliśmy go włączyć na miejscu (ze względu na dobro baterii nie należy podpinać pod ładowarka i odpinać przed pełnym naładowaniem). W domu okazało się, że telefon strasznie się nagrzewa podczas ładowania. Po rozmowie z kolegą, który owego iPhone'a też ma, uznaliśmy, że z telefonem jest coś nie taktak,bo obudowa aż parzyła w palce. Dodatkowo telefon podczas ładowania się zawiesił, co było dodatkowo dziwne, bo te telefony nie wieszają się jak są nowe.
Drugą rzeczą był fakt, że po włożeniu kart SIM telefon powinien się aktywować. Cały czas wyskakiwał błąd. Po próbie aktywacji przez iTunes na komputerze - było to samo.

Moje pytania brzmią:
1. Czy mogą zwrócić towar do sklepu stacjonarnego na zasadzie reklamacji z tytułu rękojmi (towar wadliwy)?
2. Czy (jeśli nie mają na stanie produktu nowego, na wymianę) mogę żądać zerwania Umowy Sprzedaży?
3. Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy (2649 zł) bez zerwania Umowy o Kredyt? Czyli żeby sklep oddał mi kwotękwotę, która zapłaciliśmy i oddał kwotę, na którą wzięty był wzięty kredyt ratalny?

Od razu mówię, że nie interesuje mnie odesłanie telefonu do naprawy. Jest to dla mnie niedogodne rozwiązanie gdyż potrzebuję telefon na już, a za niedługo wyjeżdżam. Wolałabym już zwrócić telefon, uzyskać pieniądze, które będę spłacać ratalnie i kupić ten telefon gdzie indziej, już za gotówkę. Czy Sprzedawca musi zwrócić mi pieniądze w dzień złożenia reklamacji?

Z góry dziękuję za pomoc.

Oxxy napisał:
Moje pytania brzmią:
1. Czy mogą zwrócić towar do sklepu stacjonarnego na zasadzie reklamacji z tytułu rękojmi (towar wadliwy)?

Nie możesz zwrócić towaru, że sklep daje taką możliwość. Poczytaj dokładnie czego dotyczy rękojmia.

Oxxy napisał:
2. Czy (jeśli nie mają na stanie produktu nowego, na wymianę) mogę żądać zerwania Umowy Sprzedaży?

Możesz żądać zerwania umowy; sklep nie musi tego uwzględnić.

Oxxy napisał:
3. Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy (2649 zł) bez zerwania Umowy o Kredyt? Czyli żeby sklep oddał mi kwotękwotę, która zapłaciliśmy i oddał kwotę, na którą wzięty był wzięty kredyt ratalny?

Umowa dotyczyła zakupu telefony czy był to zwykły kredyt konsumencki (pieniądze do ręki)? Z tego co widzę kredyt został uruchomiony pod telefon więc z tym pytaniem zwróć się do sklepu i kredytodawcy. Trzeba było zakupić telefon za gotówkę (a kredyt wziąć np. z banku w którym masz konto).

Oxxy napisał:
Od razu mówię, że nie interesuje mnie odesłanie telefonu do naprawy. Czy Sprzedawca musi zwrócić mi pieniądze w dzień złożenia reklamacji?

Sprzedawcy nie interesują Twoje wizje załatwienia sprawy; sprzedawca nie musi od razu zwracać kasy i właściwa droga załatwienia sprawy to: REKLAMACJA (np. naprawa).

Chyba, że będą mieli gest...ale szczerze wątpie :o

Ostatnia edycja:
A jednak udało się to załatwić po "mojemu". Sprzedawca powiedział, że skoro telefon nie nadaje się do użytku to mogę go zwrócić i jeśli mi pasuje to na jutro przyjdzie z Magazynu Centralnego nowy telefon dla mnie. Nie było mowy nawet o naprawie. Dodatkowo (w sklepie bliższym mojego miejsca zamieszkania, gdzie się najpierw udałam) zostałam poinformowana, że mogę żądać natychmiastowej wymiany albo zwrotu gotówki. Na szczęście obyło się bez zbędnej awantury. Dziękuję za pomocpomoc. Temat można zamknąć.

Załatwienie sprawy w ten sposób to "mission impossible" biorąc pod uwagę opinie w internecie dotyczące w/w firmy i moje doświadczenia.

Może załatwione było to tak szybko, bo sprzedawca z wczoraj i ten, któremu zglaszalismy reklamacje to ten sam facet. A może miałam tyle szczęścia i nie robił problemów. Albo chciał wszystko szybko załatwić bo o 15;45 do niego podeszlismy a o16:05 wychodził juz z pracy. :) Tak czy siak, sprawa oddania/zwrotu sprzętu do ich sklepu to sprawa indywidualna i jak to powiedział sprzedawca "często widzimisie kierownika rejonowego".

No właśnie...i wszystko jasne.

Powrót