wadliwy telefon z sieci - reklamacja czy rękojmia?

• Autor wątku Autor wątku mika205
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mika205

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!
Niecały miesiąc temu przedłużyłam umowę z siecią Plus i w ramach nowej umowy wzięłam telefon. Ze względu na wyjazd zagraniczny telefon został w pudełku i po powrocie i użytkowaniu okazało się, że telefon nie działa jak należy - telefon nie informuje mnie o przyjściu smsa czy innych powiadomień (nie ma dźwięku, ani wibracji pomimo, że są one prawidłowo ustawione; aktualnie telefon użytkuję 7 dzień). Po przywróceniu ustawień fabrycznych problem rozwiązał się na kilkanaście godzin po czym telefon ponownie zamilkł.Byłam w salonie informując o tym sprzedawcę i powiedziałam, że chciałabym wymiany telefonu na nowy, na co odpowiedzieli mi, że nawet jeśli przyjmą takie moje żądanie to i tak dostanę odmowę i będą naprawiać mój telefon, gdyż naprawa wymaga mniejszych kosztów. W salonie odesłali mnie do autoryzowanego serwisu Samsung, gdyż naprawa będzie szybsza. Czytałam już, że jeśli zostawię telefon w autoryzowanym salonie Samsung to będzie to naprawa z tytułu reklamacji, natomiast u sprzedawcy (Plus) mogę złożyć reklamację z tytułu rękojmi. Jeśli chodzi o naprawę to prawdopodobnie nie ma różnicy, jaki sposób wybiorę.

Moje pytania jednak są następujące:
1. Czy jest jakiś sposób aby mimo wszystko wynegocjować wymianę telefonu na nowy (upierać się przy swoim, jeśli będą chcieli naprawiać? Czy to coś w ogóle da? Powinnam wystosować jakieś odpowiednie pismo? Jakie?). Według mnie jest ta wada istotna, telefon głównie służy do dzwonienia i wysyłania sms oraz ich odbierania. Jeśli telefon nie informuje mnie, że ktoś do mnie coś przysłał to znaczy, że nie działa jak należy.
2. Czy jeśli mimo wszystko zdecyduję się na naprawę, gdyż nie będzie możliwości w żaden sposób wynegocjować wymiany i zrobię to w autoryzowanym serwisie Samsung to gdyby wada pojawiła się ponownie czy mogę później (po pierwszej naprawie w salonie Samsung) złożyć reklamację z tytułu rękojmi u sprzedawcy (Plus) reklamując tę samą wadę? Rozumiem, że wówczas salon traktowałby to jako pierwszą moją naprawę, pomimo, ze byłaby to druga.
3. Gdyby wada była naprawiana kilka razy to czy jest jakaś liczba naprawień, po której mogłabym żądać wymiany telefonu na nowy? Wiem, że mogę żądać odstąpienia od umowy.

Przepraszam, że piszę tak na zapas odnośnie tych wielokrotnych napraw, ale czytając na formach na temat napraw telefonu z podobnymi wadami okazywało się, że problem wielokrotnie powracał.

W serwisie producenta będzie reklamacja z tytułu gwarancji.

Wiecej informacji na stronie UOKIK badz w innych wątkach na forum.

mika205 napisał:
1. Czy jest jakiś sposób aby mimo wszystko wynegocjować wymianę telefonu na nowy

Nie widzę takiej możliwości poza dobrą wolą sprzedawcy/gwaranta.

mika205 napisał:
reklamując tę samą wadę?

tak/tak

mika205 napisał:
3. Gdyby wada była naprawiana kilka razy to czy jest jakaś liczba naprawień, po której mogłabym żądać wymiany telefonu na nowy?

a) zalezy od warunków gwarancji
b) jeśli chodzi o rękojmię: mozesz.

Czyli w ramach punktu 3 będę mogła w ramach rękojmi żądać wymiany, ale to czy wymienią zależy tylko od ich dobrej woli?

Ehh... Co za prawo... Nie tak to powinno wyglądać. Skoro sprzedany towar ma wadę powinien być wymieniony na nowy, a nie naprawiany... (ot takie moje przemyślenia. Chyba trzeba otworzyć firmę, robić buble, sprzedawać za ciężkie pieniądze, odmawiać wymiany, zarabiać miliony i mieć wszystko w nosie...).

Poczytaj na stronie UOKIK o rękojmi.

Niestety - tak to działa.

Widzisz, w markecie AUCHAN zareklamowalem telefon z tytulu rękojmi. AUCHAN odrzucił roszczenie w ciągu kilku dni - wygląda na to, że z automatu... i co Ty na to?

Czytałam już sporo na temat rękojmi i reklamacji. Zastanawiało mnie tylko czy jest jakiś kruczek, albo przepis, którego nie znalazłam, dzięki któremu mimo wszystko jest szansa wyegzekwować wymianę telefonu na nowy.

Sytuacja z Auchan podobna do mojej, w salonie powiedzieli mi od razu, że na 99% i tak dostanę decyzję odmowną odnośnie wymiany i zaproponują naprawę.

mika205 napisał:
Sytuacja z Auchan podobna do mojej, w salonie powiedzieli mi od razu, że na 99% i tak dostanę decyzję odmowną odnośnie wymiany i zaproponują naprawę.

Nie jest podobna do Twojej. Mnie w ogóle odmówili czegokolwiek ;)

Z tego co czytałam jeśli złożysz reklamację z tytułu rękojmi i zażądasz wymiany to albo mogą wymienić albo naprawić, albo odmówić, ale jedynie w przypadku, gdy udowodnią, że wada powstała z winy użytkownika.

arturoooo napisał:
b) jeśli chodzi o rękojmię: mozesz.

Nie do końca może żądać bezwzględnej wymiany na nowy.

Zgodnie z Kodeksem cywilnym:

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.
§ 3. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.
§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

Zatem jeżeli konsument reklamuje towar z rękojmi przynajmniej po raz drugi, a reklamacja jest uznana za zasadną, to kupujący może bezwzględnie żądać jeżeli wada jest istotna odstąpienia od umowy a sprzedawca żądanie jest winien spełnić ;).

arturoooo napisał:
Widzisz, w markecie AUCHAN zareklamowalem telefon z tytulu rękojmi. AUCHAN odrzucił roszczenie w ciągu kilku dni - wygląda na to, że z automatu... i co Ty na to?

Pozostaje jedynie albo przekonać opinią rzeczoznawcy do swojej racji (oczywiście musisz za niego pierwotnie zapłacić) albo sprawa cywilna.

Ostatnia edycja:
altafox napisał:
Pozostaje jedynie albo przekonać opinią rzeczoznawcy do swojej racji (oczywiście musisz za niego pierwotnie zapłacić) albo sprawa cywilna.

To był telefon firmy MANTA używany raptem kilka razy aby sprawdzić pewną usługę.

Jak coś pójdzie do kosza. Kosztował 50zł ;)

Notabene kupiłem drugi telefon za 50zł też w AUCHAN i okazało się, że ładowarka nie za bardzo pasuje do gniazdka w listwie...ma za krótkie bolce i i trzeba szukać gniazdka z płytką obudową ;)

Ostatnia edycja:
Powrót