Wadliwy towar a rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Mmagda-88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mmagda-88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
jakiś czas temu założyłam działalność gospodarczą z branży beauty. Dotacja z UP. Niestety mam problem z jednym z urządzeń. Jest to główne urządzenie na którym zarabiam. Otóż już czwarty raz wysyłam sprzęt do firmy od której sprzęt został zakupiony i po raz kolejny jest taka sama odpowiedź - sprzęt działa poprawnie. Niestety po powrocie do gabinetu sprzęt nie działa albo działa przez kilka dni i znowu następuje ta sama usterka. Co w tej sytuacji mogę zrobić ? Czy mogę wystąpić o rękojmię czy może jest jakieś inne rozwiązanie?

Pytanie zasadnicze - kiedy kupiłaś urządzenie? Reklamacja na podstawie rękojmi jest możliwa do 2 lat od zakupu.

Poza tym, czy w jakiś sposób dokumentujesz występowanie wady? Np. nagrany film pokazujący jak urządzenie szwankuje? Bo to może ułatwić pozytywne rozpatrzenie reklamacji. Zwłaszcza, że już kilka razy już reklamowałaś urządzenie, w którym wada nie została stwierdzona przez sprzedawcę.

Jest jeszcze inna opcja, możesz oddać urządzenie na ekspertyzę do biegłego, który sprawdzi czy dana wada występuje w urządzeniu i będziesz miała opinię, którą dołączysz do kolejnej reklamacji.

Powrót