Wadliwy towar

• Autor wątku Autor wątku aqrt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqrt

Witam
Kupiłem na allegro akwarium. Pierwsze akwarium przyszło uszkodzone pęknięte dno przy kurierze został spisany protokół szkody. Musiałem je odesłać na własny koszt, drugie akwarium nie miało śladów uszkodzeń. Po zalaniu wodą po około 15 minutach pękło. Zadzwoniłem do sprzedawcy że akwarium było wadliwe i chce je zwrócić. Sprzedawca powiedział że gwarancja nie obejmuje pęknięć, odpowiedziałem że w aukcji jest napisane „objęte 3 letnią gwarancją”, sprzedawca powiedział że na paragonie jest napisane. Paragonu nie otrzymałem dopiero po pęknięciu i rozmowie wysłał na e-mail. Sprzedawca powiedział że to nie jest jego wina i powinienem się sądzić z hutą szkła. Co zrobić?

Ostatnia edycja:
Głupoty pisze sprzedawca. Powołuj się na rękojmię, a nie gwarancję.

Powołując się na rękojmię w tym przypadku mogę odstąpić od umowyi żądać zwrotu pieniędzy czy bezpłatnej naprawy?

Odstąpienia, obniżenia ceny, naprawy lub wymiany.

Odesłałem. Akwarium z pismem w którym napisałem że odstępuje od umowy powołując się na rękojmię i żądam zwrotu kosztów towaru i przesyłek. Minęło 2 tygodnie i sprzedawca się nie odezwał. Zakończyłem spór na allegro jako nierozwiązany. Pracownicy allegro odpisali: „Kupujący ma prawo do złożenia reklamacji. W przypadku reklamacji z tytułu rękojmi, może on żądać obniżenia ceny lub odstąpić od umowy, chyba że Sprzedający niezwłocznie wymieni lub usunie wadliwą część przedmiotu. ” i podali link: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/ . Co dalej zrobić?

Ostatnia edycja:
Powrót