Wakacje a alimenty.Ale ugoda spisana z pewnymi wymogami.

• Autor wątku Autor wątku tupack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tupack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Państwa.Najpierw przytoczę treść ugody
Pozwany ... ... zobowiązuje się płacić tytułem alimentów na rzecz małoletniej powódki ... ... ur ... kwoty po 800 zl (osiemset złotych) miesięcznie ,płatne z góry do rąk przedstawicielki małoletniej powódki ... ...do dnia 15-ego każdego miesiąca wraz z ustawowymi odsetkami w razie opóźnienia w płatności którejkolwiek z rat, poczynając od dnia .......
Przedstawicielka ustawowa małoletniej powódki oświadcza, iż wyraża zgodę na tak ustalone alimenty w pozostałym zakresie cofając pozew za zgodą pozwanego.Strony zgodnie oświadczają , iż miesięcznie n koszty sfinansowania zajęć dodatkowych dla małoletniej powódki będzie przeznaczana kwota co najmniej 150 zł, które będą wydatkowane przez powódkę.Strony zgodnie oświadczają ,iż koszty postępowania ponosi strona pozwana.
Moje pytanie brzmi : skoro w okresie wakacyjny moja córka nie ma zajęć dodatkowych czy muszę płacić całość alimentów?

i wniesie to jest dziwne, bo nieraz jak tu czytam na forum to alimenty sa przyznane na kwotę X na 12 mc,

ale widzę ze nie raz dziecko spędza 2 miesiące wakacji u drugiego rodzica, zatem jaki sens jest płacic skoro nie ma dziecka u pierwszego rodzca a cały ksozt zapewniania wakacji ( nocleg, jedzenie itp) spoczywa na drugim rodzicu....wiec

1 albo nie płacić za te miesiące
2 lub drugi rodzic w drugą stronę płaci alimenty ...
3 lub dogadać się jestli opieka jest obopólna, wychowanie dziecka wspólnie i mieszka na zmianę w ogolę nie płacić alimentów

teoretycznie to tak wyglada.

Powrót