wakacje- po rozwodzie wyjazd z dziećmi na wczasy do Turcji

• Autor wątku Autor wątku Piotrek_Kor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek_Kor

Użytkownik
Odpowiedzi
270
Cześć

Wykupiłem tygodniowe wczasy z dziećmi (13 i 16 lat) w Turcji na sierpień, w terminie kiedy zgodnie z prawomocnym wyrokiem Sądu wykonuję kontakty (2 pierwsze tygodnie sierpnia). Wyjazd z obecną żoną, mamą i teściową

Czy potrzebuję zgodę mojej ex- matki dzieci na taki wyjazd?

Mam ich dowody osobiste i mogę wystąpić o odpis wyroku o terminach moich kontaktów.

Z góry wiem, że się nie zgodzi, a nie wiem czy zdążę załatwić to sądownie i ewentualni jak się do tego zabrać.

Poradźcie co mogę zrobić? Boję się, że na odprawie może pojawić się problem a nie wiem co powiem dzieciakom jak wlot nie dojdzie do skutku - załamka:(

Pozdrawiam

Piotr

Piotrek_Kor napisał:
Czy potrzebuję zgodę mojej ex- matki dzieci na taki wyjazd?
Tak, chyba że matka pozbawiona jest w tym zakresie (wyjazdów zagranicznych wakacyjnych) władzy rodzicielskiej. W przypadku braku zgody można wystąpić do sądu rodzinnego (rejonowego) o zgodę sądu zastępującą zgodę rodzica.

Dziękuję za odpowiedź, czy jestem w stanie uzyskać taka zgodę sądu w ciągu 1,5 miesiaca? Sad Rejonowy Warszawa - czy można wnieść o takie zabezpieczenie?

Taka zgoda jest niestety potrzebna. W rzeczywistości wygląda to tak, że na lotniskach nikt tego raczej nie weryfikuje...ale żeby była żona nie wykorzystała tego przeciwko Panu...i zaraz nie zawiadamiała o wyjeździe bez jej zgody:| lepiej mieć coś takiego na piśmie. Proponuję delikatnie zapytać jej o podpis, bo inaczej i tak będzie wezwana do sądu. Co powie? Że się nie zgodziła, bo nie? Pozdrawiam

Dziękuję, czy Sąd może wydać zabezpieczenie takiej zgody? rezerwację mam od 05.08 - ex się nie zgodzi, woli aby dzieci spędziły kolejny rok pod blokiem:( aby mi zrobić na złość, nawet nie odpisuje na emaile i smsy

Powinno się napisać

Wniosek o zezwolenie na wakacyjny wyjazd dziecka za granicę w sytuacji braku zgody drugiego rodzica. Rozstrzygnięcie w istotnych sprawach dziecka.

Opłata za taki wniosek wynosi 100zł. W internecie na pewno znajdzie Pan gotowe wnioski do uzupełnienia. Czy uda się zdążyć to już zależy od sądu. W Elblągu trwa to ok. miesiąca. Jako załącznik można dodać skany z wykupioną wycieczką.

ok, bardzo dziękuję za info, w Wawie pewnie dużo dłużej i do tego postanowienie nie będzie prawomocne:(

Dzień dobry. Przyznam się, że nie wiem czy coś się zmieniło czy nie można podłączać się pod wątki innych, ale mam bardzo podobną sytuację i niewiele czasu.
Żona wyprowadziła się do innego, póki co ociąga się z złożeniem wniosku o rozwód bo nie ma pieniędzy itp. co do dziecka dogadujemy się, samo decyduje który dzień gdzie spędza, a odległość bardzo niewielka. Taka sytuacja wyszła więc żona nie leci na planowane wakacje do Turcji tylko ja z synem 12 lat.
1. Czy w takiej sytuacji jest konieczny potwierdzony notarialnie Wniosek o zezwolenie na wakacyjny wyjazd (czy inny) czy wystarczy podpis mój i żony na oświadczeniu?
2. Wiadomo, że bezkosztowe (bez notariusza, prawnika) załatwienie sprawy byłoby lepsze w tej cięższej sytuacji finansowej, ale czy to możliwe?
3. Czy jeśli notariusz konieczny to czy później jeszcze do tłumacza przysięgłego jęz. ang. czy jaka jest kolejność?
4. Czy podpis własnoręczny w dzisiejszych czasach coś jeszcze znaczy, czy wszystko musi być przez prawników zatwierdzane?

Ostatnia edycja:
Wielojęzyczny odpis aktu urodzenia syna. Poza tym zgoda matki na podróż dziecka z podpisem notarialnie poświadczonym wraz z tłumaczeniem przysięgłym na język turecki (ew. angielski).

I to jest jedyna możliwość? To nieźle pokomplikowali z tym.
Akt urodzenia chyba mam jednojęzyczny, muszę sprawdzić, a jeśli nie to widzę, że przez epuap można wnioskować.
To jest tak, że obydwoje stawiamy się u notariusza i podpisujemy w jego obecności? Swój wydruk z internetu może być i z takim podpisanym przez notariusza idę do tłumacza i on wklepuje swą pieczęć?
Tak to z grubsza wygląda?

Axles napisał:
To jest tak, że obydwoje stawiamy się u notariusza i podpisujemy w jego obecności?
Pod oświadczeniem o zgodzie wystarczy podpis matki dizecka. Oświadczenie o zgodzie powinno zawierać informację kogo dotyczy (dane dziecka), kto wyraża zgodę (dane osoby oświadczającej i czy posiada pełną władzę rodzicielską) oraz czego dotyczy zgoda - okres wyjazdu, kraj wyjazdu, dane opiekuna sprawującego pieczę w czasie wyjazdu. Notariusz na fakt poświadczenia podpisu wyda odpowiedni dokument. Taki komplet tj. oświadcznie i poświadczenie przekazuje się tłumaczowi przysięgłemu. Przed wizytą w kanelarii lepiej się wcześniej telefonicznie umówić na konkretny termin. Oświadczenie o zgodzie można przygotować samemu, notariusz także może mieć jakieś "gotowce".

Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Mam dokument notarialnie potwierdzony,jest na 1 kartce A4 przedzielonej i po jednej stronie w języku PL a na drugiej ENG. Myślę, czy w takiej sytuacji jeszcze tłumacz jest potrzebny.

Powrót