Wakacje z matka w czasie roku szkolnego / alimenty

• Autor wątku Autor wątku ulrika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulrika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ,
moj maz ma 9 letnia corke z wczesniejszego zwiazku ,ktora opiekuje sie z jej matka na zmiane tzn w tygodnie parzyste jest z nami ,tygodnie nieparzyste z matka .
Przez ostatnie 4 lata jej matka zabierala ja na wakacje w czasie roku szkolnego moj maz nigdy nie byl z tego powodu zadowolony dlatego kiedy matka jego corki powiedziala mu ze w listopadzie jedzie z jego corka na 10 dni do Paryza powiedzial,ze sie nie zgadza i ze dluzej tak nie moze byc ze ona bierze corke na wakacje kiedy jej to pasuje nie zwracajac uwagi wogole na szkole ich corki ( w ciagu faktycznych wakacji corki nie jezdza nigdzie poniewaz jej matka twierdzi ze ja nie stac na wyjazdy w highseason)
I teraz zaczely sie problemy nagle jej matka zada od mojego meza alimentow (do 6 roku zycia ich corki maz placil jej alimenty mialy pokrywac ubrania ,zajecia pozalekcyjne ich corki )ale kiedy jej matka za kazdym razem jak maz prosil o nowa pizame, spodnie dla ich corki etc odmawiala ,mimo ze placic jej 1200DKK miesiecznie ( a przypominam ich corka jest w ciagu miesiaca 2 tygodnie u mamy dwa tygodnie u nas )musial dodatkowo placic za lekcje plywania ,tanca etc ...wiec poprosil ja o przedstawienie rachunkow z ktorych wynikaloby ze faktycznie 1200 DKK nie jest wystarczajace na pokrycie kosztow utrzymania ich corki (faktycznie 2400DKK poniewaz ona powinna dac druga polowe)matka dziecka kategorycznie odmowila twierdzac ,ze on nie ma takiego prawa ...wiec maz przestal placic jej alimenty ( nie byly one zasadzone przez sad byla to dobra wola mojego meza)
i tak jak juz wspomnialam teraz matka ich dziecka umowila ich na spotkanie do Statsforvaltningen w sprawie alimentow ,dzielenia kosztow etc
Jako ze ich corka jest zameldowana u matki ,otrzymuje ona dodatek jako samatna matka i oczywiscie rodzinne , przy jakichkolwiek wyliczeniach ona twierdzi ze to sa jej pieniadze wiec nie musi dzielic ich na pol ,a zdaniem meza skoro opiekuja sie corka pol na pol on ma prawo do tych pieniedzy tak samo jak i ona ...

Przejde do pytan :
1 Czy matka mimo sprzeciwu ojca ma prawo zabrac dziecko na wakacje w ciagu roku szkolnego?
2 Czy ojciec musi placic alimenty na dziecko skoro wspolnie z matka opiekuje sie dzieckiem ( tygodnie parzyste u ojca ,nieparzyste u matki)
3 czy w takiej sytuacji matka dziecka powinna dzielic sie z ojcem dziecka rodzinnym i innymi dodatkami finansowymi z ktore otrzymuje na dziecko

1. Nie.
2. Nie, chociaz sytucja jest specyficzna i Statsforvaltning moze nakazac placenie alimentow.
3. Nie, bo swiadczenia ida za adresem dziecka (rodzic u ktorego dziecko jest zameldowane).

Moze, aby rozwiazac problem nr 1 bedzie dosc sensowne okreslenie samvær (pobytu dziecka, wakacji, swiat itp.) przy pomocy Statsforvaltning.

Tu do punktu 2 informacja ze strony Statsforvaltning:
Skal jeg betale børnebidrag, når børnene bor lige meget begge steder?
Min kone og jeg vil separeres. Vi har to børn på fem og tre år, som vi er enige om skal bo både ved hende og mig en uge ad gangen. Skal jeg betale børnebidrag, skal hun, eller falder dette bidrag fra, når vi begge deler udgifterne til børnene?

Svar: Hvis I har fælles forældremyndighed og har jeres børn lige meget, for eksempel en uge ad gangen, kan der som udgangspunkt ikke fastsættes børnebidrag, hvis I begge afholder udgifter til børnenes forsørgelse, udover almindelige forsørgelsesudgifter forbundet med samværet. Det skyldes, at I hver især forsørger børnene ved at have dem boende halvdelen af tiden. Hvis den ene af jer dækker alle udgifter (udgifter til børneinstitution, tøj, transport osv.) uden samtidig at få fuld kompensation gennem de offentlige ydelser (børnetilskud og familieydelse), kan der være mulighed for at fastsætte bidrag.

Powrót