Warez legalny?

• Autor wątku Autor wątku oast78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oast78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
1. Witam! Otóż mam pytanie dot. warezu. Ludzie je zakładają to ponoszą jakieś konsekwencje? Czy jeśli ja założę to policja mi coś zrobi jak będę miał kilka informacji w stopce forum?

2. Czy np. uploadowanie muzyki, filmów, gier, programów na rapidshare.com jest karalne?

Jak coś to co jest bezpieczniejsze?

Ostatnia edycja:
Czyli rozumiem, że posiadanie warezu jest legalne. Czyli, że jak nie wysyłam pirackich plików na rapidshare.com, a mam tylko warez i na moi serwerze nie ma żadnych plików to policja mi nic nie zrobi?

1. Mozesz posiadac piracje multimedia (muzyke, filmy, fotki, teksty), ale nie mozesz posiadac pirackich programow i gier.

2. Samo uploadowanie nie (Rapidshare nie ma wyszukiwarki), ale jesli link umiescic na jakims forum to to juz jest rozpowszechnianie.

Koszalińska policja zlikwidowała serwer z warezem. Wśród zatrzymanych są: 25-letni założyciel serwera - informatyk, 45-letnia kobieta, która administrowała serwerem, oraz troje operatorów: 33-letnia nauczycielka, 23-letni student oraz 19-letni uczeń.

Gazeta.pl za PAP: "Pięć osób zajmujących się nielegalnym rozpowszechnianiem poprzez Internet programów i gier komputerowych, filmów oraz muzyki zatrzymali koszalińscy policjanci z sekcji do walki z przestępczością gospodarczą".

Zatrzymanym przedstawiono zarzut nielegalnego rozpowszechniania programów komputerowych, gier, nagrań muzycznych oraz filmów na szkodę ich producentów. Jest to naruszenie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a grozi za to kara do 3 lat pozbawienia wolności.

lukasn napisał:
tutaj masz bardzo ciekawy artykuł na ten temat

Przy czym mnie zdecydowanie bardziej przekonuje drugi z przedstawionych w tym artykule poglądów, mówiący o pomocnictwie do rozpowszechniania:

"jeśli dysponent "odsyłającej" strony www ma świadomość, że na stronie, do której odsyła, zawarta jest bezprawna treść (np. naruszająca prawo autorskie), wówczas nieusunięcie odnośnika może być źródłem jego odpowiedzialności, w szczególności za czyn realizowany w postaci pomocnictwa." (J. Barta, R. Markiewicz "Prawo autorskie i prawa pokrewne").

Również optuje za drugim, o czym było juz w tym serwiesie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Dręczy mnie pytanie czy jeśli będę dodawał linki na pewnym forum, a w nich znajdzie się np pedofilia, a w linku będzie np batman to policja może mi coś zrobić?

Dobra, żeby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj. Czy jeśli miałem kiedyś konsole i sprzedałem ja koledze wraz z grami to policja coś zrobić? Ja gry dałem, a nie sprzedałem, więc nie czerpałem żadnych zysków.

Rozpowszechniles pirackie oprogramowanie.
Potencjalnie miales z tego zysk.

Jest to karalne (ile i jak dokladnie to musisz sobie pogooglac).

Dobra następne pytanie. Czy mogę postawić jakieś forum z pobieraniem? Z pobieraniem np. filmów, aplikacji na komórkę czy coś? Pytam z ciekawości. Jak można to napiszcie z czym można postawić.

Przepraszam, że piszę post pod postem, ale na poprzednie pytanie mi nie odpowiedziano. Więc mam kolejne. Czy jeżeli znajdę w internecie np. zdjęcie jakieś gwiazdy to mogę to wstawić na inną stronę? Z góry dzięki za odpowiedź.

1. możesz zrobic takie forum o ile pliki bedą legalne
2. to zalezy ;)

Grizz jeśli chodzi o te zdjęcia to nie byłyby to jakieś gołe kobiety itd. zwykłe zdjęcia. Na przykład gwiazdy na czerwonym dywanie itd.

Nie wazne czy to gołe kobiety czy nie. Ważne, czy masz zgodę dysponenta praw autorskich do zdjecia i zgode osoby na wykorzystanie jej wizerunku.

grizz napisał:
Nie wazne czy to gołe kobiety czy nie. Ważne, czy masz zgodę dysponenta praw autorskich do zdjecia i zgode osoby na wykorzystanie jej wizerunku.

Z tego co się orientuję nie odnosi się to do osób pełniących obowizki z administracji publicznej oraz osób sławnych. Czyli np. Dodę czy Tuska mogę publikować bez ich zgody.

Powrót