Warez

• Autor wątku Autor wątku Dejwo93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dejwo93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam czy warez jest legalny? Tzn chodzi mi o forum które podaje odnośniki do innych stron??
Przeglądałem wszystkie tematy na tym forum na ten temat ale zdania są podzielone.

Na forum byłby sam tekst linki w code cos jak DW:)

Witaj, sam już sobie odpowiedziałeś... zdania są podzielone, a zdanie sądu w ewentualnej sprawie, może być NIEPRZEWIDYWALNE... :D

Warez sam w sobie jest nie legalny ze względu na treści, lecz podawane są tam tylko linki. Nie ma prostej i pewnej adnotacji prawnej, że jest to zabronione (chyba, że się mylę).

Prowadząc warez dajesz innym miejsce do popełnienia przestępstwa tak mi się wydaje. A te wszystkie stopki typu:

Na tej stronie nie są umieszczone żadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, długość, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.).
Pamiętaj, że pliki objęte prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalną wersję, a ściągniętą kopię będzie się traktować jako zapasową.

nie mają mocy prawnej, są tylko "wymysłem" administratorów, notatką informacyjną.

No ale jakbym miał np serwer w kraju gdzie to jest legalne?

Jeżeli przeprowadziłbyś się do tego kraju, to byłbyś poza polską jurysdykcją.
Jeżeli pozostawał być w Polsce, to mógłbyś być pociągnięty do odpowiedzialności.

No ale działa wiele for warezowych! nawet już 3 lata tak znane DW i nikt ich nie zamyka.

Dlaczego?

To pytanie do tych, którzy ściganiem tego typu działalności się zajmują.
Moja opinia - policja ma mało sił przerobowych i dużo ważniejszych rzeczy do roboty.
Namierzenie osoby, która administruje takim forum może być kłopotliwe, praco i i czasochłonne. Wbrew temu, co się często słyszy, jeżeli komuś na tym zależy, to nie tak trudno jest zachować w miarę wysoki poziom anonimowości w Internecie.

Powrót