Wartość pojazdu przed szkoda pzu

• Autor wątku Autor wątku Copnet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Copnet

Użytkownik
Odpowiedzi
143
Dostałem przy wycenie pzu coś takiego:
"Posiadanie drugiego kompletu kół z oponami zimowymi nie wpływa na wartość rynkowa pojazdu w dn. zaistnienia szkody .
Ponadto informujemy iż naprawa układu klimatyzacji nie wpływa na podniesienie wartości pojazdy pojazdu jest to naprawa eksploatacyjna ."
klimatyzacja wymieniona praktycznie cala na fabrycznie nową 3 miesiące przed szkoda koszt 2000zl wycena pzu 90zl.wyszło na to ze radio więcej wnosi do wartości bo 270zl.Lepszy temat że nie chcą zwiększyć wartości pojazdu przed szkoda która jest 270zl mniejsza niż koszt naprawy czyli szkoda całkowita ale proponują mi ugodę... Sam już nie wiem co o tym wszystkim myślec. Ich odpowiedzi są na zasadzie kopiuj wklej kompletnie nie odnoszą się do tego o co pytam.dzial szkód osobowych jest jeszcze lepszy bo stwierdził że uszkodzenia samochodu są za małe (skasowany tył) wjechał samochód dostawczy żeby mogło się coś stać a całe nasze leczenie było niepotrzebne a lekarze którzy nas leczą nie znają się na niczym i żadne odszkodowanie się nie należy.

proszę dookreślić w czym problem i co Pan chce osiągnąć.

Chce szkodę częściowa a nie całkowita różnica między jedna a druga to 280zl. Sekwencyjna instalacje gazowa wycenili na 77zl kosztowała 2200zl. Nowe elektryczne szyby które kosztowały 1000zl i zostały zamontowane 7 dni przed szkoda wycenili na 130zl.Oczywiscie udowodnilem im ile te rzeczy kosztują i kupnem i sprzedażą takich samych elementów.

To czego Pan chce nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli wychodzi szkoda częściowa - należy się odszkodowanie za szkodę częściowa, jeżeli zachodzi szkoda całkowita - należy się odszkodowanie za całkowita. Ubezpieczyciel twierdzi że jest całka, Pan że częściowa. To kto ma rację stwierdzic może tylko sąd. Proszę zlecić opinie rzeczoznawcy, jak napisze w opinii że jest szansa obronić częściowa to pchać sprawę do sądu i tyle.

Chodzi o to że wychodzi całka tylko i wyłącznie dlatego że ubezpieczyciel zanizyl wartość samochodu przed szkoda. Rok wcześniej miałem szkodę na takim samym samochodzie z takim samym wyposażeniem tyle że szkodę likwidowal Allianz i kwoty za te same elementy wyposażenia x10.poczatkowo była szkoda częściowa kupiłem części dostarczyłem faktury bo zgodnie z tym co napisali zwrócą jeżeli będą droższe niż wyliczyli. Do dopłaty było 1000zl po miesiącu dostałem odpowiedź że przeanalizowali i jest szkoda całkowita a oni nic nie mają zamiaru dopłacić. Oczywiście nawet dopłata do części nie powodowała szkody całkowitej i ich ceny w nowym kosztorysie były takie same jak wcześniej za to koszty lakierowania magicznie wzrosły z 800 do 3000zl których nie kwestionowalem.

Jeszcze jedno pytanie w uszkodzonym samochodzie zostało zakupione i zamontowane wyposażenie dodatkowe w które nie był wyposażony fabrycznie. Czy ubezpieczyciel ma obowiązek zwrócić mi koszt demontażu i ponownego montażu tego wyposażenia w nowym samochodzie? Dodam że nie da się kupić samochodu w takiej konfiguracji wyposażenia w kwocie wypłaconego odszkodowania tym bardziej że wyposażenie było nowe zamontowane tydzień przed szkoda.

Powrót