Wartość przedmiotu pomniejszona o gratisy

• Autor wątku Autor wątku pbl3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pbl3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ja - konsument, zakupiłem u przedsiębiorcy laptopa. Zakup odbył się 4.01.2015 na aukcji Allegro (tylko opcja Kup Teraz) Acer Aspire V5 FHD IPS i5 8GB 256SSD W81+336zł ALU (4965816479) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Jak widać, w tytule wymieniona jest wartość "gratisów", podobnie w samym opisie aukcji. Niestety w tekście nie pojawia się słowo "darmowe" ani "gratis" - co naiwnie założyłem.
W otrzymanej fakturze wartość laptopa jest niższa o prawie 300 zł, czyli o sumę dodatkowych akcesoriów, które też są tam wymienione z cenami z opisu aukcji. Może to spowodować problemy - w razie np. reklamacji zwrócona za laptop kwota będzie odpowiednio niższa.

Sam laptop na naszym rynku jest do dostania chyba tylko u tej firmy, ale wziąwszy pod uwagę ceny zagraniczne, mogę stwierdzić, że firma nie sprzedałaby go za cenę zadeklarowaną w fakturze (zresztą na ich stronie www.hitech.com.pl ceny są identyczne, jak na Allegro - tyle, że nie dodają żadnych prezentów)

Czy mogę żądać poprawienia faktury, aby laptop uzyskał pełną wartość zakupu?
Czy mogę zwrócić tylko niektóre towary z tej faktury przed upływem 14 dni od odebrania przesyłki (częściowe odstąpienie od umowy)? To byłaby preferowana opcja, pozwalająca przy okazji utrzeć im nosa za takie praktyki.

Ostatnia edycja:
z tego co wiem gratis to gratis. kupiłeś laptopa to jest wart tyle co kwota aukcji
@edit
W CENIE OTRZYMASZ DODATKOWO 4 PRODUKTY
O ŁĄCZNEJ WARTOŚCI 336 zł

więc to jednak nie były gratisy :P

czytając dalej trafiłem na coś ciekawego "Laptopy najwyższej klasy, wyglądają jak nowe.
Stan laptopów widoczny jest na zdjęciach."

jednak aukcja mówi, że jest nowy, a jak jest w rzeczywistości ? xD

Ostatnia edycja:
pbl3 napisał:
Czy mogę żądać poprawienia faktury, aby laptop uzyskał pełną wartość zakupu?
Czy mogę zwrócić tylko niektóre towary z tej faktury przed upływem 14 dni od odebrania przesyłki (częściowe odstąpienie od umowy)?
1.Tak.
2. Nie.

"W cenie dodatkowo otrzymasz produkty o wartości[...]" - czy to oznacza, że je kupuję, czy po prostu dostaję -gratis- kupując oferowany przedmiot ("w cenie" przedmiotu)?

eolc napisał:
aukcja mówi, że jest nowy, a jak jest w rzeczywistości ? xD
Na ich stronie internetowej jest już napisane uczciwiej - laptopy to tzw. refurby. Czyli np. zwrócone zaraz po rozpakowaniu. Niektórzy ustawiają stan Nowy, żeby nie odstraszyć od razu klienta - dopiero w opisie tłumaczą, o co dokładnie chodzi. Laptop nie wyglądał na używany, może był odrobinę "przykurzony" :)

Powrót