Wartość przedmiotu zaskarżenia , pomóżcie proszę

• Autor wątku Autor wątku iwcia55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwcia55

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam
Pomoże mi ktoś obliczyć wartość przedmiotu zaskarżenia w takiej sytuacji:
Skarżę wyrok w którym Sąd zasądził mi 7 000 zł od pozwanego i w apelacji chcę uchylenia tego wyroku w całości (wobec nieuzasadnionego przywrócenia terminu) i w ten sposób powrotu do wyroku poprzedniego tzn 10 000 zł. Jaka będzie w tej sytuacji wartość przedmiotu zaskarżenia ? 3 000 zł, czy 7 000 zł?

chcę uchylenia tego wyroku w całości
jak w całosci to cała kwota, ale po co tak, skoro orzeczenie sądu częsciowo uwzględnia pani roszczenie?
Kwestionuje pani tylko te trzy tysiace których sąd nie zasądził stąd wg mnie przedmiotem zaskarżenia będa w tym przypadku owe trzy tysiace

Dziękuję za uwagę :) To trochę skomplikowana sprawa, bo głównie chodzi o dzień prawomocności orzeczenia. Dłużnikiem jest spółka, która po uprawomocnieniu się poprzedniego orzeczenia wniosła swój majątek aportem do innej w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa. I wtedy zupełnie bezpodstawnie przywrócono jej termin. W międzyczasie spółka wpłaciła drobną część i w zarzutach podniosła tę kwestię. Sąd umorzył postępowanie w tym zakresie, resztę zasądził, ale wyrok uzyska prawomocność w dacie następującej po dacie aportu i będzie wystawiony przeciwko spółce, która jest w tej chwili wydmuszką, a nie będzie możliwe skorzystanie z art 789 kpc. Trzeba będzie się sądzić z nabywcą aportu od nowa o całą należność i kolejny rok minie. Dlatego chcemy zaskarżyć to orzeczenie, właściwie nie tyle orzeczenie co zasadność postanowienia o przywróceniu terminu tak, aby przywrócić prawomocność poprzedniego. Kwoty podane są przykładowe, w rzeczywistości są 10 razy większe.

Powrót