A
alina147
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
witam..
w 2008 roku odbyła się sprawa o nabycie spadku po mojej mamie tak więc ja i rodzeństwo nabyliśmy w sposób prosty spadek solidarnie po 1/5 części na wniosek ZUS.
aby nie spłacać długu za braci złożyłyśmy z siostrą o dział spadku by odpowiadać tylko za swój udział w spadku.
mama zostawiła po sobie meble w mieszkaniu komunalnym i zasłużony sprzęt agd.
na sprawie sędzia orzekł że nie przedstawiłyśmy we wniosku aktywów i nie może zrobić działu spadku bo długu się nie dzieli dał nam czas na uzupełnienie wniosku o aktywa po mamie .
mama zmarła w maju 2007 r.
jeżeli dobrze wnioskuje to chodzi o spis inwentarza :
-czy możemy zrobić to same czy muszę kogoś nająć z urzędu.???
wiadomo nikomu się nie przelewa a na resztę rodzeństwa nie mam co liczyć do niczego nie dołożą .
może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób to zrobić??? nie mam potwierdzeń zakupu tych rzeczy zresztą brat który mieszkał na mieszkaniu mamy rok temu zamienił się na mieszkania i nie wiem co dalej
dług po mamie to niemała kwota 40 000 tyś za zaległe składki .
aby nie pogrążać się w odsetki napisałam do ZUS o rozłożenie długu na raty
ale chciałabym spłacić tylko 1/5 tej sumy i to jak najszybciej by zakończyć ten rozdział życia i spać spokojnie .
może ktoś byłby miły i podpowiedział co dalej...
dodam ,że w US zgłaszałyśmy nabycie spadku w którego skład wchodzi dług .
w 2008 roku odbyła się sprawa o nabycie spadku po mojej mamie tak więc ja i rodzeństwo nabyliśmy w sposób prosty spadek solidarnie po 1/5 części na wniosek ZUS.
aby nie spłacać długu za braci złożyłyśmy z siostrą o dział spadku by odpowiadać tylko za swój udział w spadku.
mama zostawiła po sobie meble w mieszkaniu komunalnym i zasłużony sprzęt agd.
na sprawie sędzia orzekł że nie przedstawiłyśmy we wniosku aktywów i nie może zrobić działu spadku bo długu się nie dzieli dał nam czas na uzupełnienie wniosku o aktywa po mamie .
mama zmarła w maju 2007 r.
jeżeli dobrze wnioskuje to chodzi o spis inwentarza :
-czy możemy zrobić to same czy muszę kogoś nająć z urzędu.???
wiadomo nikomu się nie przelewa a na resztę rodzeństwa nie mam co liczyć do niczego nie dołożą .
może mi ktoś wyjaśnić w jaki sposób to zrobić??? nie mam potwierdzeń zakupu tych rzeczy zresztą brat który mieszkał na mieszkaniu mamy rok temu zamienił się na mieszkania i nie wiem co dalej
dług po mamie to niemała kwota 40 000 tyś za zaległe składki .
aby nie pogrążać się w odsetki napisałam do ZUS o rozłożenie długu na raty
ale chciałabym spłacić tylko 1/5 tej sumy i to jak najszybciej by zakończyć ten rozdział życia i spać spokojnie .
może ktoś byłby miły i podpowiedział co dalej...
dodam ,że w US zgłaszałyśmy nabycie spadku w którego skład wchodzi dług .