Wartosc zachowku po wycenie biegłego

• Autor wątku Autor wątku Mirkaaa33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirkaaa33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dobry wieczór, zachodzę w głowę, czytam i nie wiem. Proszę wyjaśnijcie mi Państwo jak to jest z wysokością zachowku.
Przykładowo chcę zawnioskować o zapłatę w wysokości 100k na podstawie wartosci domu=400k, i dziedziczenia w 1/2. Wartość domu sama szacuję. Ale jeśli zawnioskuje dodatkowo o bieglego w celu ustalenia wartosci i okaze sie ona np. o 200k wyzsza, to czy Sad z automatu policzy nalezny zachowek od tej wyzszej ceny czy moze moje wskazanie w pozwie 400k będzie górną granicą? Jak to działa? Proszę wyjaśnijcie mi. Z góry dziękuję za poświęcony czas.

Możesz we wniosku wskazać początkową wartośc domu i żądana wysokośc zachowku.Jeżeli strona przeciwna nie zgodzi się z twoją wycena może zawnioskowac o biegłego do wyceny. Wtedy podnoś przed sądem ,że po otrzymaniu wyceny sądowej dotycząj ustalenia rynkowej wartości domu bliżej ustosunkujesz się do wysokości żądanej zapłaty z tytułu zachowku.Jeśli okaże sie ,że wartośc rynkowa domu wyceniona przez biegłego bedzie wyzsza niz ta która ty podasz bedziesz wnioskowac o wypłate zachowku zgodnie z wycena biegłego.

Powrót