Wartosc zachowku-w dniu darowizny czy teraz?

• Autor wątku Autor wątku Gosc_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosc_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Art. 995 kc mowi "Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku."

Co pod tym rozumiecie. W gre wchodzi mieszkanie 2-pokojowe. Spadkodawca zmarl 1,5 roku temu. Wiadomo jak ceny mieszkan ida w gore. Od jakiej kwoty bedzie obliczany zachowek? Od tej na poczatek 2006 roku czy teraz? Czy moze jest to jakas kwota wyposrodkowana? Wiadomo ze przeciez rodzina wnosi pozew o zachowek nie ja. Maja na to 3 lata. To czyli co moga wniesc sobie sprawe dzien przed uplywem tych 3 lat zeby osiagnac wiekszy zachowek?

Dziekuje za porady

wg mnie wartosc darowizny oceniona zostanie wg stanu w chwili dokonania, w porownaniu do tego jaka miala wartosc w chwili uczynienia i przyrowna to do cen w chwili ustalania zachowku- np. luksusowe mieszkanie ze swietna lokalizacja Sad oceni wg cen na dzien ustalani zachowku

Interpretuje się wprost: "stan z chwili dokonania": czyli nie uwzględniający późniejszych zmian dokonanych przez obdarowanego, który nieruchomość mógł zmodernizować, rozbudować itp.
"cena z chwili ustalanie zachowku", czyli w momencie kiedy sąd rozstrzyga kwestie roszczenia.

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna
z dnia 14 grudnia 1985 r.

III CZP 43/85
OSNPG 1986/2 poz. 6 str. 24

Obliczenie zachowku następuje na podstawie wartości spadku ustalonej według cen z daty orzekania o roszczeniach z tego tytułu.

To czyli co rodzina moze poczekac te 3 lata az mieszkania zdrozeja maksymalnie i dopiero wtedy zalozyc sprawe o zachowek, zeby bylo im na reke tak? W takim razie po co zapis "Wartość przedmiotu darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania" Darowizna zostala dokonana 1,5 roku temu, kiedy miala inna wartosc niz obecnie.

Czy ja moge zalozyc sprawe o zachowek, bo nie wydaje mi sie, skoro to nie ja jestem strona zainteresowana :(

Czy ktos moglby mi udzielic odpowiedzi na powyzsza kwestie?

Mogą czekać. Teoretycznie Pan również nie będzie stratny, bo wartość pozostającej Panu części też rośnie.

Zapis jest jak najbardziej prawidłowy. Stan a nie wartość z chwili dokonania.

W ich imieniu sprawy o zachowek Pan nie założy. Można spłacić bez sprawy sądowej. Pozostaje tylko kwestia obliczenia, ile rodzinie się należy.

No dla mnie jest to roznica, poniewaz nie bede chcial sprzedac tego mieszkania. Wiec np jesli rok temu moglbym zaplacic zachowek w wysokosci 25 tysiecy zl a za rok czy dwa bede musial zaplacic 50-70 tysiecy, bo tak rosna ceny mieszkan to dla mnie jednak jest to spora roznica. Uwazam ze jest to troche dziwnie uregulowane, w szczegolnosci przy takim wzroscie cen mieszkan. :x

WITAM; proszę o podpowiedz co zrobić by uchronić się od roszczeń o zachowek od dzieci z pierwszego małożenistwa ,jeżeli pochopnie kupiliśmy działkę i jako małożenistwo postawiliśmy na niej dom..

Powrót