Wartości odżywcze w fastfoodzie?

• Autor wątku Autor wątku kret1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kret1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Niestety nie znam się na prawie, więc szukałem w googlach, ale nic nie znalazłem na ten temat.
Czy restauracje typu fastfood mają obowiązek podać wartości odżywcze swoich dań? Jeżeli tak, to w którym dokumencie mam szukać artykułu, który będzie zawierał te regulacje?
Pozdrawiam

Nie wiem o jakie fastfoody Ci chodzi ale McDonald i KFC podają nawet na napojach "wartości odżywcze" o ile takowe w ogóle istnieją :D

W tych miejscach raczej nikt sie zadnych wartosci odzywczych nie spodziewa. Po co wszedzie pisac to co kazdy wie? Tam sie idzie zjesc troche chemii, ktora bywa smaczna i tyle ;)

Mówiąc wartości odżywcze miał na myśli ilość białka, węglowodanów i tłuszczy co nazywamy ilością makroskładników. Nawet śmieciowe posiłki jakieś zawierają :)

kret1 napisał:
Czy restauracje typu fastfood mają obowiązek podać wartości odżywcze swoich dań?
Tylko gramatura.
Nie ma zaś przepisu, na podstawie którego jakiekolwiek restauracje miałyby podawać te wartości czy kalorie. W praktyce to chyba robią to wyłącznie jakies wegetariańskie. Inne boja sie pewnie odstraszyc klienta podawaniem kaloryczności (bo zalane tłuszczem dla wielu smaczniejsze...).

Powrót