Warunki przyznania kindergeld na dziecko powyzej 18 roku zycia

• Autor wątku Autor wątku jan805
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jan805

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, moj ojciec rowniez stara sie o przyznanie mu kindergeldu. Spelnia on wszystkie wymogi, niedawno dostalismy polsko-niemiecki wniosek do wypelnienia. Ja jednak mialabym kilka pytan odnosnie mojej sytuacji... Ponizej postaram sie ja dokladnie przedstawic oraz zadac pytania, bardzo prosze o udzielenie odpowiedzi...

W kwietniu br. skonczylam nauke w technikum budowlanym, nie zdawalam jednak egzaminu zawodowego, ktory potwierdzalby kwalifikacje zawodowe... Od wrzesnia uczeszczam do szkoly policealnej, aby zdobyc tytul technika. Nauka w tej szkole zakonczy sie w czerwcu 2013 r. Wtedy rowniez bede zdawala egzamin zawodowy. Od pazdziernika 2013 r. planuje rozpoczecie 5-letnich studiow. Za kilka dni musze stawic sie w urzedzie pracy celem zarejestrowania sie jako osoba bezrobotna.

1) Czy zajestrowanie sie w tym urzedzie nie przeszkodzi w pozytywnej decyzji w sprawie kindergeldu?
2) Z pewnych zrodel dowiedzialam sie, iz kindergeld przysluguje dziecku powyzej 18 roku zycia do czasu ukonczenia przez nie pierwszego wyksztalcenia zawodowego, ktore uprawnialoby go do pracy w tym zawodzie... Czy sa to prawdziwe informacje? Jezeli tak, czy to oznacza, ze po ukonczeniu w czerwcu 2013 r. obecnej szkoly i uzyskaniu tytulu technika, kindergeld na mnie przestanie byc wyplacane? Planuje w koncu studia, zdecydowanie bardziej wolalabym w takim razie zrezygnowac z obecnej szkoly, a dostawac te pieniadze w trakcie studiow, dlatego bardzo prosze o odpowiedz.

Z gory dziekuje wszystkim zainteresowanym. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót