Warunki zabudowy, a klasa gruntu

• Autor wątku Autor wątku maati1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maati1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Złożyłem wniosek o warunki zabudowy dla działki rolnej o pow. 0.5ha, ziemia klasy IIIa i IIIb. Dostałem pozytywny projekt od urbanisty, zapewnienia dostaw prądu i wody natomiast starosta nie uzgodnił mi warunków w zakresie ochrony gruntów rolnych jako że grunty klasy III są zabyt dobre aby je przeznaczać pod budownictwo mieszkalne. Złożyłem zażalenie do SKO i SKO podtrzymało decyzję starosty. Jak powinienem uzasadnić skargę w WSA? Dodam że działka znajduje się na terenia wskazanym przez studium zagospodarowania przestrzennego jako przeznaczone pod budownictwo mieszkalne.
Z góry dzieki za pomoc.
maati

Musisz wykazać, że SKO i starosta naruszyli prawo. Jednak moim zdaniem będzie trudno, bo ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych nakazuje ograniczać wyłączanie gruntów takiego rodzaju z produkcji rolnej, a zapisy w studium nie stanowią źródła prawa, a jedynie plany gminy i podstawę dla sporządzenia planu miejscowego.

Ograniczać to nie zakazywać całkowicie. Gmina w której akcja ma miejsce jest gmina podmiejską i cała powoli pokrywa się osiedlami domków jednorodzinnych... bez względu na klasę ziemii na której leżą.

Cóż, proszę próbować. Jednakże ze względu na wyższy stopień formalizmu postępowania przed WSA sugerowałabym zlecenie sporządzenia skargi radcy prawnemu / adwokatowi.

Powrót