Warunki zabudowy - jak zostać stroną (nie graniczę bezpośrednio z inwestycją)

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny97

Stały bywalec
Odpowiedzi
944
Byłem stroną w decyzji środowiskowej dla farmy PV do 2 MW o powierzchni 1,95 ha. W decyzji środowiskowej wyznaczono obszar 100 m od granic inwestycji i na tym obszarze jest moja działka na której jest dom, garaż. Decyzja środowiskowa jest prawomocna.

Moja działka nie graniczy bezpośrednio z działką inwestycji. Granice są ok. 31 m od siebie. Sąsiad który graniczy pokazał mi dzisiaj pismo, że wszczęto postępowanie na warunki zabudowy, 7 dni na składanie uwag, wniosków.

Czy mogę jeszcze ubiegać się tutaj o status strony? Jaki wniosek mogę złożyć nie będąc stroną? Co dalej mogę zrobić, jeżeli wydana zostanie decyzja organu I instancji?

Dowiedziałem się dziś, że sąsiad dostał decyzję o warunkach zabudowy.

Co teraz mogę zrobić? Czy mogę napisać odwołanie na decyzję gminy do SKO tak jak sąsiad czy zostanie to odrzucone z uwagi, że nie jestem stroną i odwołanie nie będzie rozpatrywane?

Przepisy ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym nie zawierają odrębnych unormowań co do statusu strony w postępowaniu o wydanie WZ, w związku z czym stosuje się przepis ogólny:

Art. 28 - Kodeks postępowania administracyjnego - [Strona w postępowaniu administracyjnym] - iudicat

W postępowaniu o wydanie WZ generalnie stronami mogą być nie tylko właściciele działek bezpośrednio graniczących z terenem inwestycji, ale kluczowe znaczenie ma tutaj zakres oddziaływania inwestycji. Decydują okoliczności konkretnej sprawy związane z rodzajem, rozmiarem oraz stopniem i zakresem oddziaływania zamierzonej inwestycji na otoczenie. W każdej konkretnej sprawie organ wydający decyzję, ustalając krąg osób, które mają interes prawny w sprawie, musi badać czy i jak daleko sięgać będzie oddziaływanie.

Jeśli otwarty jest termin na wniesienie odwołania, to w zasadzie nie ma przeszkód żeby je złożyć. Jeśli organ odwoławczy stwierdzi, że nie ma Pan przymiotu stronu, to orzeknie o stwierdzeniu niedopuszczalności odwołania lub o umorzeniu postępowania odwoławczego - w takim wypadku sprawa nie będzie rozpatrzona merytorycznie, ale będzie Pan miał możliwość odwołania się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.

Powrót