warunkowe przedterminowe zwolnienie cudzoziemca

• Autor wątku Autor wątku Drutex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drutex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam problem prawny.

Sporządzam dla cudzoziemca (obywatela Szwecji mieszkającego na Ukrainie) wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia kary pozbawienia wolności.
Skazany nie ma miejsca stałego pobytu na terenie Polski i nie zamierza mieć (wcześniej proponowałem mu wniosek o dozór elektroniczny).
Zastanawiam się jak wygląda kwestia dozoru i wykonywania obowiązków nałożonych przez sąd jak np. obowiąku zgłoszenia się do kuratora w SR miejsca stałego pobytu skoro nie ma takowgo miejsca pobytu.
Delikwent dowiedział się w więzieniu, że można z wnioskiem o WPZ złożyć wniosek o deportację, lecz mam co do tego wątpliwości.

Zasadniczo skazany chce wyjsc po połowie wyroku i najchętniej wyjechać na Ukrainę i nie wracać już do Polski.
Jak najlepiej taką sytuację rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc.

Drutex napisał:
Zasadniczo skazany chce wyjsc po połowie wyroku i najchętniej wyjechać na Ukrainę i nie wracać już do Polski.

Chce. Chcieć może wszystko. Zatem niech sobie przeczyta jakie warunki musi pełnić by sąd zechciał go przedterminowo zwolnić. I niech sąd przekona, że te warunki spełnia i spełni.

No ok, ja mu wszystko powiedziałem.

Tylko moje pytanie brzmi, jak to w praktyce wygląda przy WPZ cudzoziemców, którzy nie mają miejsca stałego pobytu.

Gdyby to był kraj UE dozór można przekazać do wykonania tamtejszym służbom probacyjnym...ale Ukraina....słabo.

Drutex napisał:
Mam problem prawny.

Sporządzam dla cudzoziemca (obywatela Szwecji mieszkającego na Ukrainie) wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia kary pozbawienia wolności.
Skazany nie ma miejsca stałego pobytu na terenie Polski i nie zamierza mieć (wcześniej proponowałem mu wniosek o dozór elektroniczny).
Zastanawiam się jak wygląda kwestia dozoru i wykonywania obowiązków nałożonych przez sąd jak np. obowiąku zgłoszenia się do kuratora w SR miejsca stałego pobytu skoro nie ma takowgo miejsca pobytu.
Delikwent dowiedział się w więzieniu, że można z wnioskiem o WPZ złożyć wniosek o deportację, lecz mam co do tego wątpliwości.

Jak najlepiej taką sytuację rozwiązać? Bardzo proszę o pomoc.

Dzień dobry,
czy udało się Panu znaleźć rozwiązanie?
Jak wygląda sytuacja z cudzoziemcem (obywatel kraju spoza UE), który uzyska warunkowe przedterminowe zwolnienie + sąd nałoży na niego obowiązek dozoru? Skazany nie ma miejsca pobytu w kraju, nie ma wizy czy innego zezwolenia na pobyt w kraju.
Czy w takiej sytuacji może opuścić terytorium RP? Czy po warunkowym zwolnieniu powinien złożyć wniosek o deportację, żeby uniknąć problemów na granicy/na lotnisku?
Będę wdzięczna za pomoc i odpowiedź.

Powrót