Warunkowe przedterminowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku doniu818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
D

doniu818

Użytkownik
Odpowiedzi
140
Witam mam pytanie jak można sie starać o warunkowe zwolnienie z zakładu karnego?kto musi robić pismo więzień czy adwokat?i czy dobrze by było gdyby adwokat uczestniczył w sprawie o warunkowe zwolnienie?jakie szanse sa na to by opuścił zakład karny.Bardzo prosze o poważne odpowiedzi.Z góry dziękuję.pozdrawiam.

Jeśli cię stać na adwokata na pewno wam dużo pomoże a jeśli nie to z tego forum na pewno ktoś ci da wyczerpującą odpowiedź.

PS. Na adwokatów trzeba bardzo uważać!!!
Wyciagają ile się da
Pozdrawiam

brat juz mial adwokata prywatnego i sobie to zlekcewazyl.teraz jestesmy ostrozniejsi.czy w zk potulice jest duza szansa na warunkowe zwolnienie?jakie warunki musi spelnic aby wyjsc na wolnosc?

Myślę , że musisz więcej napisać , jaki ma wyrok, ile już siedzi i jaką ma grupę.

siedzi już 8,5 miesieca polowa kary mija w maju grupe ma P2 caly wyrok ma 2 lata.

kto mi napisze cos wiecej na ten temat

Proszę używać opcji zmień do momentu odpowiedzi na post.
Dziękuję.
atmosphere

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj wiele Ci nie napiszę ale zawsze coś .
W ZK ,w którym przebywa mój mąż /jest to tez p2/ jest tak jezeli osadzony dobrze się sprawuje, pracuje, jest sprawdzony w systemie przepustkowym nie ma zadnych kwitów i ma stały i dobry kontakt z rodziną to o warunkowe przedterminowe zwolnienie wystepuje mu ZK i z reguły Sąd się przychyla.
Nie wiem jak jest w Potulicach ale byc może ,ze podobnie.

tylko ze moj brat nie ma przepustek a na widzenia jezdzimy 2 razy w miesiacu bo tak ustala zk.A czy powinien sie brat poinformowac wychowawcy jakie ma szanse na wyjscie?czy taka rozmowa cos da bedzie mniej wiecej juz cos wiedział?prosze o odpowiedz.

Kazdy Zk ma wewnętrzny regulamin, a poza tym każdy osadzony ma daną ilośc godzin widzeń mój maz miał ich 4 poniewaz 3 są normalnie ,a jedna na dziecko.Z wychowawca może zawsze rozmawiac w końcu po to on tam jest.
Mój mąż na przepustki zaczął chodzic po licznych moich telefonach i wizytach u jego wychowawcy.Bardzo ważne aby rodzina interesowała się losem osadzonego.

no tak czyli znaczy ze tata tez musialby odwiedzic wychowawce i z nim porozmawiac?bo tak to my jezdzimy do zk na widzenia,ale widze ze to nie zupelnie wystarczy?co mozna zrobic by miec nadzieje ze uda sie zalatwic warunkowe zwolnienie?

Nadzieja zawsze jest ale po pierwsze musi minac połowa kary , a z tego co Ty piszesz to połowę ma dopiero w maju,Myślę, że w kwietniu powinien miec komisję przedwokandową i na tej komisji ustalą termin wokandy.A póki co to On musi miec dobre zachowanie ,musi postarac się o jakąś pracę i czekac.
A tata jak najbardziej może porozmawiac z wychowawcą.A tak nawiasem mówiąc zwolnienia warunkowego się nie załatwia; ale to tak na marginesie.

to oni sami go wezwa w kwietniu na ta komisje przedwokandowa?a ta praca jest konieczna to cos da?przeciez nie duzo zostalo do polowy kary.zachowanie ma dobre.A gdzie sie odbywa rozmowa z wychowawca?czy kazdy ma jakies swoje biuro czy cos takiego?

Nie jest powiedziane ,że po połowie kary wyjdzie praca jest dodatkowym atutem ,a także nagroda za pracę moze by przepustka ale to zalezy od wewnetrznego regulaminu.O rozmowe z wych. prosi się jak przyjezdzacie na widzenie , można umówc sie tez telefonicznie.

czy o warunkowe zwolnienie wystepuje zk czy to musi wystapic wychowawca lub moj brat?

Moim zdaniem Twój brat, a potem rodzice powinni porozmawiać z wychowawcą, bo dużo od niego zależy. Twój brat może sam pisać o warunkowe, ale jeśli mu odrzucą to na kolejny wniosek będzie musiał czekać 3 miesiące, więc lepiej gdyby wychowawca Go wystawił. Powinien również zapytać o przepustki i o prace poza obrębem ZK, zawsze to są plusy. Powodzenia :)

tylko tu nie chodzi o prace bo pracy nie dostanie wkoncu zostalo 3 mieciace do warunkowego zwolnienia.A jesli nie ma pracy to sa mniejsze szanse na warunkowe?Przypominam ze nie kazdy moze tam dostac prace! :help:

No i co, że mu zostało 3 miesiące? Wcale nie jest powiedziane, że to warunkowe dostanie, wiem, że to brzmi brutalnie, ale takie są realia. Napewno brak pracy szans mu nie podniesie, czasem trzeba się prosić, ale cóż. A co z przepustkami, pytał o nie? Zawsze to jakaś forma sprawdzenia jak się zachowuje poza obrębem ZK i to też zwiększa jego szanse na warunek. Jeszcze raz powtarzam, niech pogada z wychowawca, jak trzeba będzie to niech się prosi, niech widzą, że mu zależy :!: Pozdrawiam

przepustki mozna dostac dopiero po polowie kary a jak mowie polowa mija w maju wiec z przepustek narazie nici.

Wcale nie-przepustki przysługują po odbyciu 1/3 kary. pierwsza 10 godzin potem 30 godzin a potem już nawet wielodniówki ale to zależy od wielu czynników a głownie od wychowawcy, jedna osoba dostanie przepustki po 1/3 kary a druga do końca kary nie dostanie.

czyli znaczy ze moglby sie juz starac o przepustke 10 godzinną?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót