warunkowe przedterminowe

• Autor wątku Autor wątku anakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

anakow

Użytkownik
Odpowiedzi
320
Bardzo proszę o pomoc
Chodzi dokładnie o przestępstwo z art. 291 par 1kk w zw. z art 294 par1 kk i art. 306kk i art 276kk w zw z art 11 par2kk w zw z art 65kk w zw z art 12kk.

Wyszczególnić chciałabym przy tym art 65kk (stałe źródło dochodu)
Na tej podstawie aby móc brać pod uwagę przedterminowe zwolnienie warunkowe konieczne jest odbycie 3/4 czy 2/3 kary?

KOlejne pytanie
W wyroku artykuły są wyraźnie napisane, w jaki sposób wychowca może się pomylić występując osadzonemu o wokandę po odbyciu 1/2 kary.
W jaki sposób może się pomylić aż 3 wychowawców?
W jaki sposób cała komisja przedwokandowa może dopóścić się aż takiej pomyłki wprowadzając osadzonego w błąd?
I czy można tak postępować z człowiekiem?
Czy są jakieś możliwości wcześniejszego zwolnienia?

[cytat:3n4pjg2i] Art. 65. § 1. Przepisy dotyczące wymiaru kary, środków karnych oraz środków związanych z poddaniem sprawcy próbie, przewidziane wobec sprawcy określonego w art. 64 § 2, stosuje się także do sprawcy, który z popełnienia przestępstwa uczynił sobie stałe źródło dochodu lub popełnia przestępstwo działając w zorganizowanej grupie albo związku mających na celu popełnienie przestępstwa oraz wobec sprawcy przestępstwa o charakterze terrorystycznym.
§ 2. Do sprawcy przestępstwa z art. 258 mają odpowiednie zastosowanie przepisy dotyczące sprawcy określonego w art. 64 § 2, z wyjątkiem przewidzianego w tym przepisie zaostrzenia kary. [/cytat:3n4pjg2i]

Cytat:
Art. 78. § 1. Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu przez niego co najmniej połowy kary, jednak nie wcześniej niż po 6 miesiącach.
§ 2. Skazanego określonego w art. 64 § 1 można warunkowo zwolnić po odbyciu dwóch trzecich kary, natomiast określonego w art. 64 § 2 po odbyciu trzech czwartych kary ; warunkowe zwolnienie nie może nastąpić wcześniej niż po roku.
§ 3. Skazanego na karę 25 lat pozbawienia wolności można warunkowo zwolnić po odbyciu 15 lat kary, natomiast skazanego na karę dożywotniego pozbawienia wolności po odbyciu 25 lat kary. [/quote]

Co do pozostałych pytań, można tylko przypuszcząć że ktoś czegoś nie doczytał. Przepis ustawy jest jasny i nie podlegający dyskusji - 3/4 kary.

dziękuję magnatex
jak zwykle rzeczowo

ja o tym wiedziałam
co jak co, ale forum daje dużą wiedzę... dość dużą wiedzę, bo oprócz tego wynika wiele sytuacji , o któych nie wiemy a mają duży wpływ na wymiar sprawiedliwości

zaskoczyło mnie jednak to, że tyle osób stwierdziło, że jest to tak zwana recydywa sądowa, której Zk nie bierze pod uwagę jako recydywę rzeczywistą.

stąd też i można się domyślić, że dlatego Sąd cofnął papiery

Wkurza mnie tylko, że dałam się tak wykiwać...
Nie sądziłam, że można się aż tak pomylić

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót