Warunkowe umorzenie postępowania a wpis na listę aplikantów

• Autor wątku Autor wątku kracken32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kracken32

Użytkownik
Odpowiedzi
112
Zakładam wątek tutaj, ponieważ wielu członków tego działu jest aplikantami :)

Czy wyrok warunkowo umarzający postępowanie (zakładam że na 1-roczny okres próby- jeszcze nie zapadł), jest przesłanką uniemożliwiającą wpis na listę aplikantów adwokackich/radcowskich?

Wyrok dot. spowodowania wypadku (złamanie stopy, obrażenia powyżej 7 dni). Czytałem różne orzeczenia, jednak dotyczyły one głównie spowodowania wypadku po spożyciu alkoholu, tutaj oczywiście mnie to nie dotyczy.

Dziękuje za odpowiedzi

Nie jest, bo dostaniesz zaświadczenie o niekaralności z KRK. Oczywiście, do oceny właściwej ORA pozostanie ocena czy dajesz rękojmię, ale jeśli nie skłamiesz składając oświadczenie o zakończonych/toczących się postępowaniach karnych wobec Ciebie i opiszesz zgodnie z prawdą, że to nieumyślne spowodowanie wypadku, to wydaje mi się, że będzie ok.

Jak najbardziej opisze zgodnie z prawą, ponieważ dążę do pojednania z poszkodowaną, a tylko jednym wielkim nieszczęściem doszło do występku a nie wykroczenia.

Skontaktuje się jeszcze z ORA dopytać, ale sprawa nie daje mi spokoju więc wolę dopytać

kracken32 napisał:
Jak najbardziej opisze zgodnie z prawą, ponieważ dążę do pojednania z poszkodowaną, a tylko jednym wielkim nieszczęściem doszło do występku a nie wykroczenia.

Skontaktuje się jeszcze z ORA dopytać, ale sprawa nie daje mi spokoju więc wolę dopytać

Witam, czy udało się coś ustalić w tej sprawie z ORA? Jestem ciekaw co oni powiedzieli.

Zgodnie z tym co sie dowiedzialem, nie jest to przeszkodą, w wiekszosci nawet nie patrza na takie rzeczy.
Sytuacja moze sie zmienic jesli chodzi o przestepstwo umyslne

ciekaw jestem co na to Minister Sprawiedliwości bo jak wiadomo do niego należy ostatnie słowo.

Jesli komus sie to przyda w przyszlosci - zostalem wpisany bez wiekszych problemow

Powrót