Warunkowe Umorzenie postępowania a zakaz prowadzenia Pojazdó

• Autor wątku Autor wątku ToTylkoJaAG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

ToTylkoJaAG

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam!

Mam pytanko na dniach mam posiedzenie o prowadzenie pojazdu pod wpływem.
Na mojej sprawie jest wielkie prawdopodobieństwo że zostanie mój wybryk potraktowany jako warunkowe umorzenie postępowania i wiem o tym że napewno będzie orzeczony wobec mnie zakaz prowadzenia pojazdów.
Gdy zostałem zatrzymany przez patrol miałem w wydychanym powietrzu 0,28 i 0,26 mg/l czyli przestępstwo do kturego zakaz odnosi się od 1 roku do 10lat.
Czy sąd warunkowo umarzając postępowanie może wydać minimalny zakaz prowadzenia pojazdów na okres 6 miesięcy??

Z góry dziękuje za szczere odpowiedzi Pozdrawiam

Posiadam także pytanko czy a mianowicie:
-Czy zakaz prowadzenie pojazdów przy warunkowym umorzeniem postępowania jest wydawany fakultetywnie czy obligatoryjnie?
-Jeżeli sąd orzeknie zakaz prowadzenie pojazdów wraz z warunkowym umorzeniem postępowania jaki jest najkrótszy okres takiego zakazu??
- Czy sąd orzeka zakaz tylko na pojazd tym którym popełnione zostało przestępstwo czy np. Może wydać Zakaz na inny pojazd niż zostało popełnione przestępstwo i gdy takiej kategori prawa jazdy wogóle się nie posiada

z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam

Jak jest warunkopwe umorzenie t6o nie ma zakazu prowadzenia - nie mozna warunkowo umorezyć i jednoczęsnie orzec zakaz. Sąd moze wydac zakaz na okreslony rodzaj pojazdu - kajak, spadochron tudzież łódź podowdną. jak piłeś podczas pływania to moze orzec zakaz na auto ale moze również na samolot. Taka jest tu dowodlność.

dOWOWLNOŚĆ kontrolowana przez okręg oczywiście. jak jechałeś ciągnikiem to mozesz sie starać żeby zakazno jazdy ciagnikiem a nie sam. osobowymi. Dalejk to juz kwioestia wykonania. pzdr.

[cytat="ToTylkoJaAG":3fdidftc]Czy sąd warunkowo umarzając postępowanie może wydać minimalny zakaz prowadzenia pojazdów na okres 6 miesięcy??[/cytat:3fdidftc]

Nie.
Przy warunkowym umorzeniu postępowania może go nie orzec wcale, ale jak już orzeka, to musi zastosować okres od roku do 2 lat.

[cytat="ToTylkoJaAG":3fdidftc]
-Czy zakaz prowadzenie pojazdów przy warunkowym umorzeniem postępowania jest wydawany fakultetywnie czy obligatoryjnie?
-Jeżeli sąd orzeknie zakaz prowadzenie pojazdów wraz z warunkowym umorzeniem postępowania jaki jest najkrótszy okres takiego zakazu??
- Czy sąd orzeka zakaz tylko na pojazd tym którym popełnione zostało przestępstwo czy np. Może wydać Zakaz na inny pojazd niż zostało popełnione przestępstwo i gdy takiej kategori prawa jazdy wogóle się nie posiada
[/cytat:3fdidftc]

Jest fakultatywne na okres od roku do 2 lat. Może dotyczyć także innego rodzaju pojazdów niż ten którym popełniło się przestępstwo i orzekać go można także na takie rodzaje pojazdów, na które sprawca nie ma prawa jazdy. Zresztą zakaz można także orzec wobec kogoś kto w ogóle nie ma prawa jazdy.

[cytat="akunin":3fdidftc]Jak jest warunkopwe umorzenie t6o nie ma zakazu prowadzenia - nie mozna warunkowo umorezyć i jednoczęsnie orzec zakaz. [/cytat:3fdidftc]

Moim zdaniem pogląd ten jest sprzeczny z treścią art. 67 par. 3 k.k.

[cytat="akunin":htg09h3q]Jak jest warunkowe umorzenie t6o nie ma zakazu prowadzenia - nie mozna warunkowo umorezyć i jednocześnie orzec zakaz. [/cytat:htg09h3q]

Moim zdaniem pogląd ten jest sprzeczny z treścią art. 67 par. 3 k.k.[/cytat]

Art. 66 § 3. Umarzając warunkowo postępowanie karne, sąd zobowiązuje sprawcę do naprawienia szkody w całości lub w części, a może na niego nałożyć obowiązki wymienione w art. 72 § 1 pkt 1--3, 5 lub 7a, a ponadto orzec świadczenie pieniężne wymienione w art. 39 pkt 7 oraz zakaz prowadzenia pojazdów, wymieniony w art. 39 pkt 3, do lat 2.

Dobrze posiadam w takim razie jeszcze pytanko
-Co możecie panowie doradzić żeby zakaz był wydany na najkrótszy okres bądz wcale co powinienem zrobić?
-Na posiedzeniu sądu w którym momencie mam złożyć wniosek o warunkowe umorzenie.
-Czy w tym wypadku mogę się starać o Art.100 KK ?

Przepraszam może niektóre moje pytania są dla was Panowie śmieszne powtarzające się w kółko ale jest to moja pierwsza styczność z prawem i chciałbym przygotować się do tego posiedzenia.
Pozdrawiam!

[cytat="ToTylkoJaAG":3ays7vqj]-Co możecie panowie doradzić żeby zakaz był wydany na najkrótszy okres bądz wcale co powinienem zrobić? [/cytat:3ays7vqj]

Trudno ocenić nie znając sprawy.

[cytat:3ays7vqj]-Na posiedzeniu sądu w którym momencie mam złożyć wniosek o warunkowe umorzenie[/cytat:3ays7vqj].

W momencie gdy, po czynnościach wstępnych takich jak sprawdzenie obecności, zreferowanie stanu sprawy przez sędziego, zostanie Ci udzielony głos.

[cytat:3ays7vqj] -Czy w tym wypadku mogę się starać o Art.100 KK ?[/cytat:3ays7vqj]

Art. 100 k.k. nie dotyczy zakazu prowadzenia pojazdów. Dotyczy środka karnego przepadku.

A więc tak zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływam Alkoholu dokładnie 0,28mg/l i drugie badanie 0,26mg/l odrazu gdy zostałem wezwany na Komisariat złożyłem stosowne wyjaśnienia takie jak
- że pracuje jako kierowca
-Że wypiłem tylko jedną lampke szampana 2 godziny szybciej i że reszta alkoholu to była nieumyśnie pobrana przezemnie i niebyłem tego świadomy do momentu badania alkomatem
-Zanim ruszyłem pojazdem przebadałem się własnym alkomatem i pokazał mi że mogę jechać
-Prowadziłem pojazd tylko dlatego że moja nażyczona jest w ciąży i żle się poczuła i poprosiła mnie żebym ją odwiuzł
- niemogę pracować fizycznie ponieważ nie pozwala na to mój stan zdrowia (mam oczywiście niezbędne orzeczenia Lekarskie które już są w aktach sprawy)
-po straceniu prawa jazdy stanełem w trudnej sytułacji finansowej ponieważ nie pracuje na chwile obecną a spłacam kilka kredytów
-Nie jestem osobą karną
- Prowadziłem puźną porą fakt po drodze publicznej ale natężenie ruchu było zerowe
-zeznania polcjanta na moją korzyść ponieważ w czasie zatrzymania nie byłem osobą agresywną i wszystko ładnie grzecznie
-Policjanta która mnie przesłuchiwała sama wnioskowała o warunkowe umorzenie postępowania w mojej sprawie niestety pózniej ja to odaliłem i chciałem podać się karze po rozmowie z prokuratorem gdyż zostałem w pewien sposób przez niego oszukany gdyż stwierdził że nawet jak umorzy postępowanie to i tak będzie zakaz i tak.Później dodał że jak będę się procesował to tylko stracę na tym kasę bo i tak nic niewskuram. Teraz wiem że nie musi zostać orzeczony zakaz przy umorzeniu postępowania dlatego chce w dalszej części o niego wnioskować
-Posiadam także zaświadczenie które chce złożyć do sprawy a mianowicie zaświadczenie które mówi że jeżeli będę miał Prawo Jazdy to dostane zatrudnienie
_Posiadam także badania Psychologiczne i Lekarskie kture stwierdzają że nadaję się na Kierowce

z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Pozdrawiam

Można prosić o jakąś pomoc ponieważ powolij zaczyna mnie czas gonić posiedzenie już za 2 dni

[cytat="ToTylkoJaAG":2vyyhj28]
-(...) że reszta alkoholu to była nieumyśnie pobrana przezemnie (...)[/cytat:2vyyhj28]

Dziwne stwierdzenie. Musiałbyś je przed Sądem rozwinąć.

[cytat:2vyyhj28]-Zanim ruszyłem pojazdem przebadałem się własnym alkomatem i pokazał mi że mogę jechać[/cytat:2vyyhj28]

Jeśli możesz to przekonująco udowodnić przed Sądem może być przydatne. Kto wie może mógłbyś powalczyć o uznanie, że działałeś w błędzie...

[cytat:2vyyhj28]-Prowadziłem pojazd tylko dlatego że moja nażyczona jest w ciąży i żle się poczuła i poprosiła mnie żebym ją odwiuzł[/cytat:2vyyhj28]

Praktycznie mało istotne, szczególnie jeśli działała komunikacja publiczna lub taksówki, albo mógł Was podwieźć ktoś inny.

[cytat:2vyyhj28]- niemogę pracować fizycznie ponieważ nie pozwala na to mój stan zdrowia (mam oczywiście niezbędne orzeczenia Lekarskie które już są w aktach sprawy)[/cytat:2vyyhj28]

To nie oznacza że koniecznie musisz wykonywać pracę w której musisz jeździć samochodem.

[cytat:2vyyhj28]-po straceniu prawa jazdy stanełem w trudnej sytułacji finansowej ponieważ nie pracuje na chwile obecną a spłacam kilka kredytów[/cytat:2vyyhj28]

Te argumenty mają raczej ograniczone znaczenie. Mogą np. wpłynąć na wysokość ewentualnej grzywny w razie skazania, czy decyzję Sądu co do kosztów postępowania.

[cytat:2vyyhj28]-Nie jestem osobą karną
- Prowadziłem puźną porą fakt po drodze publicznej ale natężenie ruchu było zerowe
-zeznania polcjanta na moją korzyść ponieważ w czasie zatrzymania nie byłem osobą agresywną i wszystko ładnie grzecznie[/cytat:2vyyhj28]

Może działać na korzyść, przy czym o ile awanturowanie się z Policjantem można poczytać jako ewidentną okoliczność obciążającą to grzeczne zachowanie (czyli że tak powiem po prostu normalne) trudno szczególnie mocno premiować.

[cytat:2vyyhj28] Teraz wiem że nie musi zostać orzeczony zakaz przy umorzeniu postępowania[/cytat:2vyyhj28]

O tym to zdaje się była już mowa wyżej

[cytat:2vyyhj28]-Posiadam także zaświadczenie które chce złożyć do sprawy a mianowicie zaświadczenie które mówi że jeżeli będę miał Prawo Jazdy to dostane zatrudnienie
_Posiadam także badania Psychologiczne i Lekarskie kture stwierdzają że nadaję się na Kierowce[/cytat:2vyyhj28]

Sąd może to wziąć pod uwagę ale wcale nie gwarantuje Ci to że zakazu nie będzie. Jak pisałem są w kraju inne zajęcia nie wymagające pracy fizycznej ani jeżdżenia samochodem.

Powrót