Warunkowe umorzenie postępowania w sprawie z art.278&2kk w zw. z art. 91&1kk

• Autor wątku Autor wątku neo924
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neo924

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam
Zwracam się z prośbą ,pytaniem jak napisać wniosek o warunkowe umorzenie sprawy z art. tak jak w temacie. Dostałem już akt oskarżenia i wezwanie na rozprawę.
Sprawa wygląda tak że robiłem darmową dyskotekę w remizie i kolesie rozwalili komuś auto i przyjechała policja i przy okazji powineli mi kompa:( To bylo już 2 lata temu i dopiero sprawa. Z Zaiksem sprawe załatwiłem a teraz sprawa ciagnie sie za programy i gry z kompa. wratosci do zapłacenia 3900zl:( Proszę o pomoc w napisaniu wniosku i jakie sa szanse ze się uda. Dodam że nie bylem karany , nigdy nie mialem problemu z prawem.Studiuje nie pracuje więc nie mam źródła dochodu. Rodzice mają gospodarstwo rolne. Mam czworo rodzeństwa.
Za każdą odp wielkie dzięki!!

RE: Warunkowe umorzenie postępowania w sprawie z art.278&2kk w zw. z art. 91&1kk

W takim wypadku aby warunkowe umorzenie postępowania w ogóle było formalnie dopuszczalne konieczne jest aby pokrzywdzony pojednał się ze sprawcą, sprawca naprawił szkodę lub pokrzywdzony i sprawca uzgodnili sposób naprawienia szkody (art. 66 par. 3 k.k.). Bez tego nie ma co pisać.

RE: Warunkowe umorzenie postępowania w sprawie z art.278&2kk w zw. z art. 91&1kk

No ale jak mam się pojednać z wszystkimi firmami??? Policjant który prowadził sprawę odradzał mi dobrowolne poddanie się karze czyli zapłacenia tej sumy (3900). Powiedział żeby napisać ten wniosek i już. I chcę go napisać tylko nie wiem jak?? Co mam tam napisać?

Bez tego elementu, o którym piszę wyżej warunkowe umorzenie postępowania przy podanej przez Ciebie kwalifikacji prawnej zarzutu jest po prostu niedopuszczalne. Kodeks to wprost wyklucza.

hmmmm czyli nic z tego. To mam kolejne pytanko jaki wyrok mogę dostać?? I co będzie jeśli nie zapłacę tej kary po wyroku??

halo pomóżcie proszę

Powrót