Warunkowe zawieszenie wykonania kary aresztu

• Autor wątku Autor wątku bryniarski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bryniarski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, mam pytanie do osób obeznanych w prawie karnym. Chodzi o to, że zostałem ukarany grzywną 500 zł z art. 145 kw, grzywny nie zapłaciłem, a egzekucja okazała się bezskuteczna gdyż jestem biednym bezrobotnym utrzymującym się wyłącznie z zasiłków z MOPS. Sąd mi zagroził, że w tej sytuacji zastosowany będzie areszt wobec mnie i mam pytanie czy jest możliwość w takiej sytuacji złożenia wniosku o warunkowe zawieszenie wykonania kary aresztu na podstawie art. 42 kodeksu wykroczeń?

Według Ciebie "biedny bezrobotny" ma pozostać bezkarnym? A skąd biedny bezrobotny ma sprzęt i dostęp do internetu?

Ale wnioski możesz składać o co chcesz - nie zostaniesz za to ukarany. Bo zapytałeś czy możesz złożyć wniosek. Możesz. Przy okazji raczej sprawdź sobie art. 25 kw.

Art. 145 kw wyraźnie stwierdza, że obwiniony może być ukarany grzywną - nie ma mowy w tym artykule o pozbawianiu wolności w jakikolwiek sposób, a to że polskie sądy zamieniają grzywnę na areszt jest tylko potwierdzeniem tego, że UE ma w pełni rację nakładając na Polskę kary za brak praworządności. W Polsce PIS po dojściu do władzy w 2015r zaostrzył prawo karne do granic absurdu, przykładem tego jest wystawianie listów gończych za osobami które przeklinały w miejscach publicznych, a z drugiej strony mamy polityków z PIS którzy okradli budżet Polski na miliony i nie ponieśli żadnych konsekwencji.

Czytamy całe ustawy. Art. 25 kw.
Przepis prawny:
§ 1. Jeżeli egzekucja grzywny okazała się bezskuteczna lub z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna, sąd może zamienić grzywnę na pracę społecznie użyteczną, określając czas jej trwania. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej tydzień, najdłużej 2 miesiące. Przepisy art. 20 § 2 i art. 21 § 1 stosuje się odpowiednio.
§ 2. Jeżeli egzekucja grzywny okazała się bezskuteczna lub z okoliczności sprawy wynika, że byłaby ona bezskuteczna, sąd zarządza wykonanie zastępczej kary aresztu, gdy:
1) ukarany oświadczy, że nie wyraża zgody na podjęcie pracy społecznie użytecznej zamienionej na podstawie § 1 albo uchyla się od jej wykonania, lub
2) zamiana grzywny na pracę społecznie użyteczną jest niemożliwa lub niecelowa.
§ 3. Zarządzając wykonanie zastępczej kary aresztu sąd przyjmuje, że jeden dzień zastępczej kary aresztu jest równoważny grzywnie od 20 do 150 złotych; kara zastępcza nie może przekroczyć 30 dni aresztu.
§ 4. Na postanowienie w przedmiocie kar zastępczych, o których mowa w § 1 i 2, przysługuje zażalenie.

I taki areszt nie podlega warunkowemu zawieszeniu - art. 42 kw nie ma zastosowania do kar zastępczych.

bryniarski napisał:
a to że polskie sądy zamieniają grzywnę na areszt jest tylko potwierdzeniem tego, że UE ma w pełni rację nakładając na Polskę kary za brak praworządności.

Czy to sobie kpiny z nas urządzasz? "Biedny bezrobotny" chciałby pozostać bezkarny. To jest ok? To jest praworządne? Skoro nie masz pieniędzy to karę odsiedzisz w więzieniu.
Swoją drogą fascynujące jest to, jak często trafienie za kraty natychmiast z "biednych bezrobotnych" robi ludzi, którzy kwotę grzywny płacą "od ręki".

Nie jest tak że po osadzeniu w ZK nagle znajdują się środki na zapłacenie grzywny
Do więzienia idą ludzie którzy z tych czy innych względów nie mają środków na zapłacenie grzywny Brak możliwości zapłaty nikogo nie usprawiedliwia i musi ponieść konsekwencje tego i karę

Zadałem to samo pytanie sztucznej inteligencji i oto jaką odpowiedź uzyskałem:

Bing
Witaj, dziękuję za Twoje pytanie. Nie jestem prawnikiem, ale postaram się odpowiedzieć na podstawie informacji, które znalazłem w internecie.
Warunkowe zawieszenie wykonania kary aresztu jest możliwe, jeżeli spełnione są pewne warunki. Zgodnie z art. 42 kodeksu wykroczeń, sąd może warunkowo zawiesić wykonanie kary aresztu, jeżeli ze względu na okoliczności popełnienia wykroczenia, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz jego zachowanie się po popełnieniu wykroczenia należy przypuszczać, że pomimo niewykonania kary nie popełni on nowego podobnego przestępstwa lub wykroczenia. Warunkowe zawieszenie wykonania kary następuje na okres próby, który nie może być krótszy niż 6 miesięcy i nie może przekroczyć roku. Okres próby biegnie od uprawomocnienia się orzeczenia.
Jednakże, jeżeli wykroczeniem została wyrządzona szkoda w mieniu, warunkowe zawieszenie wykonania kary może być orzeczone tylko wtedy, gdy szkoda została w całości naprawiona. Ponadto, kara nie może być warunkowo zawieszona w stosunku do sprawcy, który:
- w ciągu ostatnich 3 lat przed popełnieniem wykroczenia był karany za przestępstwo lub wykroczenie umyślne,
- w ciągu ostatniego roku przed popełnieniem wykroczenia był karany za wykroczenie nieumyślne,
- w ciągu okresu próby popełnił nowe przestępstwo lub wykroczenie,
- nie wywiązał się z obowiązków nałożonych przez sąd w związku z warunkowym zawieszeniem wykonania kary.
Jeżeli nie znajdujesz się w żadnej z tych sytuacji, to możesz złożyć wniosek o warunkowe zawieszenie wykonania kary aresztu do sądu, który orzekł karę. Wniosek powinieneś złożyć w terminie 7 dni od dnia, w którym otrzymałeś wezwanie do stawienia się do zakładu karnego. Wniosek powinien zawierać uzasadnienie, dlaczego uważasz, że spełniasz warunki do warunkowego zawieszenia kary, oraz dowody na to, że nie masz możliwości zapłaty grzywny. Sąd rozpatrzy Twój wniosek i wyda postanowienie, które może być zaskarżone w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź była pomocna. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że unikniesz kary aresztu.

Ostatnia edycja:
Powrót