jak wygląda procedura ułaskawienia ?
Ja mam pytanie jak dokładnie odbywa się UŁASKAWIENIE PRZEZ PREZYDENTA, jak długo to trwa? Na początku stycznia złożyłam wniosek w Sądzie
o zastosowanie wobec mojej osoby prawa łaski. Wiem, że muszą ściągnąć akta sprawy jak i kartę karna, następnie zwołać posiedzenie czy w ogóle moja sprawa zostanie przekazana do Ministerstwa. Zastanawiam się tylko czy zostanie wyznaczony przez Sąd kurator, aby odwiedził mnie w domu na wywiadzie. Bardzo zależy mi na czasie, wiem że to kwestia miesięcy ale nie wiem ilu ? Może ktoś przeszedł już przez tą procedurę i opisze mi ją.:smile:
Odnośnie warunkowego zwolnienia to mogę napisać , że jest to sprawa dosyć trudna. Miałam podobną sytuacje z moim konkubentem (również recydywa). Dostał wyrok łączny 6 lat. Pierwsze co zrobił to pisał o przerwę w karze, niestety nie dostał. Nie pomogła nam ciężka sytuacja rodzinna, maleńkie dziecko i jeszcze masa innych problemów. Dopiero w ubiegłym roku został warunkowo zwolniony, ale na wniosek Dyrektora ZK. Wiedzieliśmy, że z wniosku skazanego mało kto dostaje warunek. Dużo zależy też od Zakładu Karnego w którym odbywa karę. Sam oczywiście też może pisać, na pewno musi mieć zaświadczenie z wolności, że ktoś Go tu przyjmie do pracy (dotyczy to zarówno przerwy jak i warunku). W sprawie przerwy to wniosek pisał On, ale ja w tym samym czasie również pisałam prośbę do Sądu. Niestety nic nie pomogło. Ale może Wam akurat się uda. Powodzenia.:smile: