warunkowe zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku rokasana14215
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rokasana14215

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mojego chłopaka zamknięto 1 miesiąc temu. Miał wyrok w zawieszeniu za dziesione zrobił to samo po 3 miesiącach miał się wstawić do więzienia lecz ukrywał się trzy lata złapali go i dostał 4lata i6 miesięcy po ilu może starać się o warunkowe i po ilu o przepustkę. A dwadzieścia dni urodze mu dziecko czy to może jakiś pomuc ? Przez ten czas co się ukrywał nie zrobił nic złego .

Ostatnia edycja:
Jeśli nie jest recydywista to po połowie kary może starać się o wpz.

Dzień dobry. Mam pytanie. Mój chłopak dostał karę 2 lat i 9 miesięcy pozbawienia wolności. Po roku i ponad 4 miesiącach został po rozprawie zwolniony do domu. Czy jest możliwość żeby starał się o warunkowe zwolnienie skoro do połowy wyroku brakuje mu 10 dni? Czy lepiej żeby pisał teraz wnioski o odroczenie, a następnie zawieszenie kary? BŁAGAM POMÓŻCIE

mnow8 napisał:
Ale tej kary nie można zawiesić.

Bo ja właśnie nie wiem jak interpretować przepisy, podobno jeśli do odsiadki są mniej niż 2 lata to można starać się o zawieszenie jeśli osoba będzie się nienagannie zachowywała podczas odroczenia, więc teoretycznie zostały mniej niż 2 lata mimo że łączna kara jest dłuższa.

To że faktycznie zostało mniej niż 2lata to nie to nie robi różnicy. Wyrok był 2lata i 9miesiecy

DamisVegas napisał:
To że faktycznie zostało mniej niż 2lata to nie to nie robi różnicy. Wyrok był 2lata i 9miesiecy

A nie wiesz czy można chociaż spróbować starać się o zwolnienie warunkowe jak brakuje tych cholernych 10dni? albo np. starać się o wniosek i najwyżej wrócić na te 10 dni?

Wydaje mi się że nie bo połowa kary nie została odbyta. Twój chłopak jest na przerwie tak? Skończy się przerwa niech stawi się do odbycia kary i później próbuje z wpz

Art 78 kk mówi wyraźnie, Skazanego można warunkowo zwolnić po odbyciu co najmniej połowy kary. I nie ważne czy połowa mija po 1 czy 2 dniach. Musi być odbyta połowa kary i tyle. To podstawowy warunek WPZ

Powrót