Wątpliwa faktura Vat dowodem w sprawie

• Autor wątku Autor wątku Ambroży7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ambroży7

Dzień Dobry,
Trwa spór sądowy z powództwa mojego klienta. Klient wniósł na sprawie jako dowód fakturę za rzekome prace poprawkowe usług jakie wykonywałem w ramach umowy z klientem.
Faktura jest mocno wątpliwa gdyż dopiero po 2 latach została ujawniona jako podstawa roszczeń oraz została wystawiona ze stawką Vat 23% na usługi remontowe w budownictwie mieszkaniowym na osobę prywatną z płatnością gotówką. Właściwie jest to kserokopia faktury bez pieczątki i podpisu. Czy istnieje możliwość by wykazać Sądowi iż faktura jest fikcyjna czy też niestety Sąd musi wystąpić o sprawdzenie wiarygodności wątpliwego dokumentu we własnym zakresie? Podmiot wystawiający fakturę jest też dziwnym podmiotem - butik krawiecki .
Sędzia zwróciła sama uwagę iż owa faktura jest wątpliwa.

Ostatnia edycja:
Trzeba sprawdzić w US czy został zapłacony podatek od tej FV i czy podmiot wystawiający w ogóle istnieje oraz czy FV jest w dokumentacji wystawcy.

Ambroży7 napisał:
... Czy istnieje możliwość by wykazać Sądowi iż faktura jest fikcyjna ... Sędzia zwróciła sama uwagę iż owa faktura jest wątpliwa.
Wnioskuj o wezwanie wykonawcy (wystawcy faktury) na świadka.

Dziękuję za odpowiedz. Mam podejrzenie co do zmiany danych odbiorcy faktury. Faktura mogła być zaksięgowana, jednakże stawka VAT nie zgadza się z usługą na którą wystawiona jest faktura i odbiorcą prywatnym usługi.
Usługi wykończeniowe w budownictwie mieszkaniowym dla osoby prywatnej obejmują stawkę 8%VAT
Podmiot zgodnie z CEiDG działa na rynku i posiada ogromną liczbę wpisów z różnych branż.
Interesuje mnie czy mogę sprawdzić fakturę pod kontem jej sfałszowania w jakimkolwiek zakresie tak by jeśli jest podrobiona w jakikolwiek sposób być w stanie wykazać to przed Sądem.
Wezwanie na świadka osoby która może skłamać i nikt tego nie sprawdzi może nie być wystarczające

Czy istnieje zatem sposób aby Sąd to zweryfikował tak by nie została uznana za dowód faktura podrobiona? Czy też pozostają jedynie działania US i Prokuratury bądź Policji. Które zapewne przeprowadza dochodzenie lecz nie wycofają dokumentacji sfałszowanej ze sprawy cywilnej.
Nie chodzi mi o zemstę lecz o zablokowanie możliwości matactwa procesowego.

Przecież otrzymałeś już odpowiedź.

Dziękuję.
Zamykam zatem wątek który jednakże domaga się uwzględnienia w prawie obywatela do uczciwego procesu.

Nikt Ci tego prawa tutaj nie odbiera.

PS.
Nie masz mocy sprawczej aby zamknąć wątek.

Powrót