Wątpliwości co do nazwy własnej działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku GrzesiekJG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzesiekJG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Niedługo będę zakładał JDG i myśląc nad nazwą, wymyśliłem sobie pewien czteroliterowy skrót. Z ciekawości wpisałem go w Google i okazuje się, że pod takim skrótem funkcjonuje w pewnym mieście jakiś dom kultury czy coś w tym stylu. Oczywiście w JDG będzie też moje imię i nazwisko, ale zastanawiam się czy mogę użyć tego skrótu w nazwie i czy nikt nie doczepi się do mnie kiedyś, że taka nazwa już istnieje...

Ogólnie zastanawiam się jak to jest z tą nazwą jednoosobowej działalności gospodarczej bo co bym nie wymyślił, to już istnieje. Zresztą, skoro nawet losowe literki tworzące skrót są już zajęte, to tym bardziej zwykłe słowa. Mogą być takie same nazwy firm/spółek/instytucji?

No tak, ale wspomniany dom kultury jest obstawiam w jakiś sposób instytucją rządową czy ewentualnie zarządzany jest przez dane miasto. Czy to także nie ma znaczenia, jeśli taką nazwę ma jakaś specjalna instytucja? Przykładowo mógłbym założyć JDG o nazwie "PZPN Imię i nazwisko" skoro PZPN to skrót Polskiego Związku Piłki Nożnej? Albo "MOK Imię i nazwisko" skoro oznacza to zazwyczaj Miejski Ośrodek Kultury?

Co do znaku towarowego to rozumiem, że jeśli "ABCD" byłoby zarejestrowane przez kogoś, to wtedy nie mogę użyć? Czyli de facto powinienem sprawdzić czy dana nazwa nie jest prawnie chroniona?

Nazwą JDG jest imię i nazwisko właściciela. To co tam sobie dopiszesz nie ma większego znaczenia. Możesz jak najbardziej nazwać firmę PZPN czy MOK. Dyskusyjne byłoby nazwanie firmy Jan Kowalski Polski Związek Piłki Nożnej, ale nadal NIP jednoznacznie wskazywał by Ciebie, a nie związek piłkarski i dopiero związek mógłby wystąpić o ochronę swojej nazwy.

Powrót