wątpliwości i problemy z kazusami

• Autor wątku Autor wątku erk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Może powinienem dopisać je w poprzednim moim temacie, ale nie wiem jak to wygląda na tym forum, czy zagląda się tu tylko do nowo powstałych, czy dopisywać w starych licząc ktoś tam wejdzie.
Tak czy inaczej rozwiązałem już wszystkie kazusy jakie mi zadano oprócz tych z którymi mam problem i tu je zamieszczam -.-

Jerzy Z. nie spłacił Bankowi Śląskiemu kredytu w kwocie 500tys. złotych i Bankowi Przemysłowo-Handlowemu kredytu w kwocie 300 tys. złotych. Gdy banki wezwały go do zapłaty, oświadczył, że nie ma pieniędzy ani żadnego majątku, gdyż darował swój pałac (o wartości 1 mln złotych) swojemu bratankowi.
Czy banki mogą coś zrobić w tej sytuacji?
Art. 527 k.c. wydaję się być tutaj właściwy ale nie bardzo wiem co dzięki niemu mogą zrobić banki. Kazus jest z części ogólnej prawa zobowiązań.

Tego nie będę całego przypisywał, bo mam tylko problem z jego drugą częścią.
Gdy zaciągam pożyczkę u 3 osób, u dwóch po 60 tys. i u jednej 90tys. i zabezpieczam ich zwrot hipotekami. Gdy nie spłacę pożyczek w terminie a nieruchomość zostaje sprzedana za 192 tys. Gdy wierzyciele składają wnioski o wpis hipoteki do księgi wieczystej to liczy się kolejność wpisów przy zaspokajaniu wierzycieli. A jeśli wnioski zostały złożone tego samego dnia to jak rozłoży się spłata długów?

Krystyna Z. zawarła na piśmie z Janiną C. umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości. Mocą tej umowy Janina C. miała sprzedać nieruchomość określoną w umowie przedwstępnej, czego jednak nie uczyniła. W związku z tym Krystyna Z. wystąpiła do sądu, domagając się zobowiązania Janiny C. do sprzedaży nieruchomości.
Czy Krystyna Z. wygra w sądzie?
Art. 390 wg. ustępu pierwszego może liczyć na odszkodowanie, ale nie wiem czy drugi ma tutaj zastosowanie.

erk napisał:
Jerzy Z. nie spłacił Bankowi Śląskiemu kredytu w kwocie 500tys. złotych i Bankowi Przemysłowo-Handlowemu kredytu w kwocie 300 tys. złotych. Gdy banki wezwały go do zapłaty, oświadczył, że nie ma pieniędzy ani żadnego majątku, gdyż darował swój pałac (o wartości 1 mln złotych) swojemu bratankowi.
Czy banki mogą coś zrobić w tej sytuacji?
Art. 527 k.c. wydaję się być tutaj właściwy ale nie bardzo wiem co dzięki niemu mogą zrobić banki. Kazus jest z części ogólnej prawa zobowiązań.

Banki mogą pozwać bratanka. Jeśli udowodnią przesłanki tzw. Skargi pauliańskiej to w przypadku wygranego procesu na potrzebę ściągania ich wierzytelności pałac będzie traktowany jak by nadal należał do Jerzego Z. Czyli będzie można z pałacu egzekwować należności pomimo tego, że nie należy już do Jerzego Z. Tym właśnie jest bezskuteczność czynności względem wierzyciela, o której stanowi art. 527 kc.

erk napisał:
Krystyna Z. zawarła na piśmie z Janiną C. umowę przedwstępną sprzedaży nieruchomości. Mocą tej umowy Janina C. miała sprzedać nieruchomość określoną w umowie przedwstępnej, czego jednak nie uczyniła. W związku z tym Krystyna Z. wystąpiła do sądu, domagając się zobowiązania Janiny C. do sprzedaży nieruchomości.
Czy Krystyna Z. wygra w sądzie?
Art. 390 wg. ustępu pierwszego może liczyć na odszkodowanie, ale nie wiem czy drugi ma tutaj zastosowanie.

Jeśli umowa była tylko na piśmie to można domagać się tylko tzw. słabszego skutku umowy przedwstępnej czyli odszkodowania. Natomiast dopiero gdyby umowa miała formę aktu not. to można by sięgnąć po silniejszy skutek czyli ten określony w art. 390 par. kc. Wynika to z 390 par 2 w zw. z 158 kc

Powrót