wazne dla mnie alimenty jako studenta....

• Autor wątku Autor wątku Pawel22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
--------------------------------------------------------------------------------

czy jesli przerwalem studia teraz je wznowilem choc nigdy nie dostalem od ojca pomocy zawsze od mamy teraz mama jest chora czy moge sie starac o alimenty??
jak to wyglada bo sam nie wiem co mam zrobic dziekuje bardzo za porady...
uciekl mi post ale juz go znalazlem....
zaznaczam ze ojciec mi mowi ze szkoda mi zakladac bo jestem pelnoletni i nie nalezy mi sie , a ze nauka nie trwa nieprzerwanie to przegram....
zal mi mamy tak cale zycie charuje na nas,wiec przerwalem studia i wyjechalem zarobic na nie ale nie daje rady poprostu siadac zaczella mi psychika i worcilem , i chce wlasnie wreszcie ojcu pokazac ze nie jest tak jak on to sobie mysli....
nigdy nic od niego nie chcaliem choc mama nie ma formalnie z nim rozwodu zreszta to inny temat dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam ....... :what:

chyba Ci bardziej kompetentni do odpowiedzi jeszcze spia , poczekam ...

KRO stanowi:

[lex:1qq6c13v]Art. 133. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.
[/lex:1qq6c13v]To, że jesteś pełnoletni nie ma tutaj znaczenia. KRO nie określa tutaj górnej granicy wieku.

Teoretycznie, jeżeli wznowiłeś naukę masz prawo żądać od ojca świadczeń. To że przerwałeś studia nie ma tutaj większego znaczenia. Ważne, że znowu się uczysz. W orzecznictwie jednak przyjęło się, że świadczenia alimentacyjne rodziców należą się do 25,26 roku życia.

Innym rozwiązaniem jest(pisze Pan, że rodzice są jeszcze w związku małżeńskim), przymuszenie ojca do ponoszenia kosztów związanych z założeniem rodziny.

[lex:1qq6c13v]Art. 28. § 1. (20) Jeżeli jeden z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu nie spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności przypadające temu małżonkowi były w całości lub w części wypłacane do rąk drugiego małżonka.
[/lex:1qq6c13v]"Wywodzi" się to z art. 27

[lex:1qq6c13v]Art. 27. Oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli. Zadośćuczynienie temu obowiązkowi może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym.[/lex:1qq6c13v]

STYROPIAN bardzo dziekuje za odpowiedz , jeszcze nie wiem jak mam to zrobic ale zrobie dziekuje :ok:
choc jest mi naprawde przykro czemu ojciec sie msci za mame.......

Nie zauwazylem calosci twojej odpowiedzi sorry
mam pytanie co mam zrobic jesli ojciec pracuje za granica i to na czarno co ja mam zrobic bo wlasnie dzwonilem do niego mowi , zebym dal mu spokoj on nie istnieje bardzo mi przykro jak to a ja skad sie wziallem???mowi ze do 18 lat mial obowiazek
mysle ze nie mam sil sie z nim klocic, i wstyd mi jakos dam rade i bez tych jego groszy pozdrwaiam i dziekuje za odpowiedz....... :o :(

uprzedzam ze zanim wyjechal matka nas utrzymywala i jego tez bo od lat nie pracowal, jak mu przestala dawac kase to wyjechal ale nigdy nic nie zaplacil bo przeciez dalej mieszkanie maja razem ,matka sama wszystko oplaca......nie wiem czy ktos mnie zrozumie moze jestem we wloszech legalnie pracuje syn moj studiuje nie pobiera nikt na niego zasilku w polsce(ojciec wyjechal nie wiem gdzie jest)sam nie moze brac czy jest mozliwosc zebym pobieerala go tu?? i jakie dokumenty mi sa potrzebne???serdecznie dziekuje ale teraz dopiero widze jak mama byla wykorzystywana....pozdrawiam .....

[cytat:1uwubh3x]
nie wiem czy ktos mnie zrozumie
[/cytat:1uwubh3x]
Sam jestem ciekawy,bo ja ni w ząb. :o

[cytat:3n298wvr]
chyba Ci bardziej kompetentni do odpowiedzi jeszcze spia , poczekam ...
[/cytat:3n298wvr]
Chyba nie jest to najlepszy i najkulturalniejszy sposób zwracania na siebie uwagi i to jeszcze po kilkunastu minutach czekania.
Niektórzy czekają na pomoc całą dobę i mają więcej cierpliwości.
[cytat:3n298wvr]
To że przerwałeś studia nie ma tutaj większego znaczenia.
[/cytat:3n298wvr]
Nie zgadzam się z tą tezą.
Przerwa na pracę nie jest uzasadnionym powodem do przerwania studiów i jeżeli powoduje, że przez to ukończymy edukację po 25 roku życia, to moim zdaniem ojciec ma duże sznase na zniesienie obowiązku alimentacyjnego po ukończeniu 25 lat przez upranionego.

Pawle, czy Ty się dobrze czujesz, bo i ja nic nie mogę zrozumieć z ostatnich Twoich postów?
Nie rozumiem, dlaczego nie podaliście wcześniej ojca o alimenty?

BARDZO WSZYSTKICH PRZEPRASZAM ,
jakos chaotycznie pisalem i to prawda ,ze malo czekalem moja wina bo jestem tu naprawde pierwszy raz bardzo przepraszam... :( jestem u mamy bo wyszla ze szpotala(za granica)na kilka dni i ona miala to w myszce ja chcac dac minke kliknalem i to :( :( :(
"""" jestem we wloszech legalnie pracuje syn moj studiuje nie pobiera nikt na niego zasilku w polsce(ojciec wyjechal nie wiem gdzie jest)sam nie moze brac czy jest mozliwosc zebym pobieerala go tu?? i jakie dokumenty mi sa potrzebne???serdecznie dziekuje""""" to jest mamy pytanie ja o sowje sie pytalem jak mamy przy kompie nie bylo....
a co do tego czemu wczesniej nie podalem? jak pisalem wstydze sie tego jakos mi8 glupio ale naprawde mam pewnie zjedzie ,a ja studia musze skonczyc a do 25-ciu lat mam 3 lata ....no nie wiem chyba dam sobie spokoj strasznie sie niezrecznie czuje jutro wylatuje do Polski mysle jakos bedzie przepraszam i pozdrawiam wszystkich ktorych obrazilem :roll: :(

widzicie znow bledy literowe zamiast przegladnac to ja szybko puszczam eh nerwy
mamawyszla ze szpitala-sorry
mama nie mam zjedzie :(

No cóż, nie będę Cię już dodatkowo stresował i strofował, bo widocznie masz problem z komputerem jak i z nerwami.
Idź na te studia i podaj ojca o należne Ci alimenty.
Życze powodzenia i poczekaj na resztę porad od innych userów.

Powrót