Ważne pytania o rente rodzinna i PIT , takich tu nie znalazłam ,,,

• Autor wątku Autor wątku mala40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mala40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam, mam kilka pytań na które tu nie znalazłam odp. mianowicie - córka ma rentę rodzinną po ojcu , ja kilka lat temu wyszłam za mąż , nie mam dochodów, a mąż ma rentę chorobową . Przez pewien czas mogłam się rozliczać z córką jako samotna matka co teraz nie wchodzi w rachubę. Moje pytania :
1.Jak powinniśmy się teraz rozliczyć ?
tzn wiem, że ja mogę się rozliczyć wspólnie z mężem
2. Czy córka może się rozliczyć sama lub razem z nami , czyli czy można połączyć wszystkie dochody ?
3. Co z ulgą prorodzinną ? Czy córka ma prawo do tej ulgi ?
Proszę o odpowiedzi na nurtujące mnie pytania .Pozdrawiam :)

Czy córka może się rozliczyć sama lub razem z nami , czyli czy można połączyć wszystkie dochody ?
wszystko zależy od wieku córki!
dochody (z wyłączeniem tych z pracy własnej) dolicza się do dochodów rodziców do czasu aż dziecko nie ukończy 18 lat. Po tej dacie dochód i związane z tym rozliczenie obciąży pełnoletnie dziecko.
3. Co z ulgą prorodzinną ? Czy córka ma prawo do tej ulgi ?
Prawo do ulgi prorodzinnej przysługuje dla rodzica (w 2008 dla rodzica biologiczneogo lub odoby która przysposobiła dziecko) a nie dla dziecka.
W związku z powyższym z ww. ulgi może skorzystać Pani oraz obecny mąż (ten pod warunkiem iż przyspobił dziecko - jeżeli nie to ulga będzie przysługiwać tylko Pani).

Uwaga - w przypadku doliczania dochodów małoletniego - należy złożyć pit 36 i załąćznik pit M. Rozliczenie wspólnie z mężem (jeżeli związek małżeński trwał cały rok). + PIT O z odliczeniem na dziecko.
Jeżeli córka jest pełnoletnia - pit 37 z dochodów rodziców + PIT O
Córka w takim przypadku rozlicza się sama.

Dziękuję za odpowiedź , córka jest już pełnoletnia :( więc sama powinna się rozliczyć,
a czy może odliczyć faktury za internet ( z tym że faktury są na inne nazwisko ale adres zamieszkania ten sam ? Czy nazwisko ma znaczenie czy wystarczy adres i to że Ona również korzysta z tego internetu.(bo mieszkamy przecież razem ) Pozdrawiam i czekam na odp. :)

Odliczenie za internet przysługuje osobie wskazanej na fakturze. Jednocześnie osoba taka musi zamieszkiwać w lokalu w którym korzysta z internetu.
W związku z tym córka nie ma prawa do odliczenia interentu :(

Powrót