Ważność opinii rzeczoznawcy biegłego sądowego

• Autor wątku Autor wątku beta1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beta1979

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc, moja sprawa dotyczy opinii biegłego sądowego, którego to właściciele mieszkania, które wynajmowaliśmy przez 5.5 roku, powołali jeszcze przed złożeniem przez nich sprawy w sądzie. Opinia zawiera kosztorys (absurdalnych dla nas, opiewający na kilkadziesiąt tysięcy złotych) szkód, jakie wyrządziliśmy przez prawie 6 lat wynajmowania mieszkania. Moje pytanie, jako, że pierwsza rozprawa będzie miała miejsce dopiero za miesiąc, my z mieszkania wyprowadziliśmy się w styczniu 2021 roku, a już następnego dnia biegły sądowy sporządził kosztorys wszelkich szkód, czy taka opinia/kosztorys, które mają już ponad dwa lata, są nadal aktualne, wiążące?
Będę wdzięczna za każdą informacje,
dziękuję i pozdrawiam

Jeżeli kosztorys został wykonany przez stronę przed skierowaniem sprawy do sądu to nie był biegły sądowy (nawet jeśli wykonujący ma uprawnienia biegłego), a kosztorysant strony.
Sąd przyjmie kosztorys jako wniosek strony ale możesz podważyć ten kosztorys i domagać się powołania biegłego przez sąd.

Dziękuję za informację. Dopytam jeszcze zatem, mieszkanie niecały miesiąc po naszej wyprowadzce zostało wystawione na wynajem na jednym z portali. Z tego co wiem od ok 7-8 miesięcy mieszkanie jest już wynajmowane przez innych najemców. W jaki sposób ewentualnie powołany biegły sądowy teraz mógłby sporządzić opinię, skoro mieszkanie jest już dawno po naprawach oraz wynajmowane przez inne osoby.

I czy zatem jeśli będzie brak możliwości sporządzenia opinii, to sąd będzie zobligowany do uwzględnienia opinii dostarczonej przez właścicieli mieszkania, tej sporządzanej przez rzeczoznawcę?

W jaki sposób ewentualnie powołany biegły sądowy teraz mógłby sporządzić opinię
Nie w jaki sposób, tylko na podstawie czego. W pozwie powód musiał wykazać powstanie roszczenia i udokumentować jego wysokość. Więc biegły uzyska dostęp do akt sprawy lub do poszczególnych dokumentów. Dodatkowo: oględziny nieruchomości, dokumentacja fotograficzna, protokół zdawczo - odbiorczy, faktury, rachunki imienne i umowy cywilne. Wszystko, co tylko pomoże określić wysokość szkody.

To jeszcze raz dopytam, jeśli zawnioskujemy o powołanie biegłego, to my będziemy obciążeni kosztem za biegłego?

Możliwe. Każdy z uczestników ponosi koszty własne w sprawie. Więc sąd od razu może prosić o wpłatę zaliczki.

Proszę mi wybaczyć kolejne pytanie, ale czy w takim razie jest sens powołania biegłego sądowego, jeśli na podstawie opinii rzeczoznawcy sporządzi on podobną opinię i dodatkowo dojdzie nam jeszcze koszt jego pracy?

ale czy w takim razie jest sens powołania biegłego sądowego
To zależy od sytuacji. Musisz sama sobie odpowiedzieć na pytanie czy roszczenie powoda jest zasadne? Czy faktycznie powstały takie szkody, jakie wskazuje w pozwie. Co mówi protokół zdawczo - odbiorczy na temat szkód. Czy właściwie wyceniono szkody (musisz sama ustalić na podstawie cen rynkowych). Znając odpowiedzi, podejmiesz decyzję.

Powrót