Ważność walnego

• Autor wątku Autor wątku tolekg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tolekg

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Mam uzasadnione podejrzenie że w Walnym Zgromadzeniu(stowarzyszenia kultury fizycznej)brali udział i głosowali ludzie nie mający do tego uprawnień
(wygasłe członkostwo klubu)
Czy uchwały takiego Walnego są ważne .Jaki sposób zakwestionować i unieważnić uchwały.
Proceder powtarza się od kilku lat.

poz

W następstwie czego osoby te przestały być członkami stowarzyszenia-czy wiemy na pewno, że nie są już członkami stowarzysz.?
Należy zerknąć do treści statutu i przeczytać jak ustaje członkostwo w tym stowarzyszeniu i czy w przypadku głosujących członków stowarzyszenia na Walnym Zgr.Członków takie przesłanki zostały spełnione.
Jeśli brak członkostwa możemy udowodnić, to wydaje mi się, że to połowa sukcesu, ponieważ z Walnego Zgr., na którym podjęto uchwały na pewno jest sporządzony protokół zawierający załączniki w postaci uchwał i listę obecności członków. Czy do podjęcia tych uchwał wymagana była obecność konkretnej liczby osób, bądź uchwały wymagały do swej ważności jakiejś szczególnej większości?

Dzięki za info.
Status jest w tej materii niedookreślony.Nie precyzuje kto ma prawo głosu na walnym.Zarząd powinien wykreślać niepłacących składki ale tego nie robi i goście po kilku latach przychodzą na Walne i głosują zgodnie z intencją zarządu.
Mam duże zastrzeżenia do statutu ale nie wiem jak to ugryźć.

Powrót