N
nestolek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry,
We wtorek 05.04.2022 odebrałem z poczty nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez e-Sąd Rejonowy Lublin-Zachód. Stwierdzono w nim, iż powinienem zapłacić za rzekomy brak ważnego biletu na przejazd tramwajem MPK Łódź. Sytuacja wyglądała następująco: po wejściu do pojazdu skasowałem bilet, który następnie schowałem do kieszeni w kurtce. Gdy podeszli do mnie kontrolerzy biletu nie mogłem znaleźć, przedstawiłem im inny, nieskasowany bilet, informując, że skasowany dosłownie przed chwilą schowałem do kieszeni i nie mogę go znaleźć. Kontroler stwierdził, że mandat mi się należy, jako powód wpisał nieskasowany bilet. Po kilku dniach znalazłem w kurtce skasowany bilet, napisałem odwołanie, które zostało rozpatrzone negatywnie. Załączam jego treść:
Jeśli napiszę odwołanie od nakazu i sprawa będzie rozpatrywna przez zwykły sąd to mam szansę wygrać tę sprawę? Jeśli tak, to czy zaskarżenie kwoty do zapłaty jest równoznaczne z zaskarżeniem kosztów sądowych (90,00)? Oryginału biletu MPK nie zwróciło, mam tylko jego zdjęcia oraz film z zaklejenia go w kopercie.
We wtorek 05.04.2022 odebrałem z poczty nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez e-Sąd Rejonowy Lublin-Zachód. Stwierdzono w nim, iż powinienem zapłacić za rzekomy brak ważnego biletu na przejazd tramwajem MPK Łódź. Sytuacja wyglądała następująco: po wejściu do pojazdu skasowałem bilet, który następnie schowałem do kieszeni w kurtce. Gdy podeszli do mnie kontrolerzy biletu nie mogłem znaleźć, przedstawiłem im inny, nieskasowany bilet, informując, że skasowany dosłownie przed chwilą schowałem do kieszeni i nie mogę go znaleźć. Kontroler stwierdził, że mandat mi się należy, jako powód wpisał nieskasowany bilet. Po kilku dniach znalazłem w kurtce skasowany bilet, napisałem odwołanie, które zostało rozpatrzone negatywnie. Załączam jego treść:
Kod:
ODWOŁANIE
Niniejszym odwołuję się od wezwania do wniesienia opłaty dodatkowej z dnia
12.11.2021. Powyższe wezwanie zostało wystawione za brak ważnego biletu na przejazd. W trakcie
kontroli biletowej nie mogłem okazać ważnego biletu (chwilę wcześniej włożyłem go do kieszeni,
niestety nie udało mi się go tam znaleźć), przedstawiłem kontrolerowi inny, nieskasowany bilet,
informując go iż uprzednio skasowany posiadam, lecz nie mogę go odnaleźć. Po upływie kilku dni
bilet odnalazłem pod podszewką kurtki (wypadł przez dziurę w kieszeni). Proszę o unieważnienie
należności z racji posiadania ważnego biletu podczas przejazdu, który załączam w oryginale do listu.
Załączam:
1.Ważny w momencie kontroli bilet na przejazd (oryginał)
2.Kopię legitymacji uczniowskiej jako dowód do ulgi biletowej wraz z poświadczeniem z oryginałem