Wczesniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku lakiluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lakiluk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Wdniu 05.02.2009 moj ojciec zlozyl wniosek o wczesniejsza emeryture(od 60 lat ze wzgledu na prace w warunkach szczegolnych,sprawa w sadzie pracy).Wiedzac ze czas rozpatrywania wniosku to okres ok.1 roku podjal prace na umowe-zlecenie(od01.06do31.12.2009).Dnia 31.01.2010 otrzymal decyzje o przyznaniu emerytury z wyrownaniem za okres od chwili zlozenia wniosku.Pytanie:czy dochod z pracy na umowe-zlecenie nie ma wplywu na otrzymanie wyrownania za ten okres (05.02.2009-31.01.2010).

Jeśli z tytułu umowy zlecenia Pana(-i) ojciec podlegał ubezpieczeniu społecznemu, osiągniety dochód ma wpływ na wspomniane wyrównanie.

znaczy ze jak przekroczyl jakas kwote to bedzie musial zwrucic wyrownanie?

Tak.
Nie wiem czy ma tu jakieś znaczenie sytuacja, iż w tym samym dniu złożony był wniosek o emeryturę wcześniejszą i w tym samym dniu podjęcie zatrudnienia.

znaczy umowa-zlecenie byla od 01.06.2009 do 31.12.2009

czy zwolnił się z poprzedniej pracy, aby zgłosic sprawe do sądu pracy? Jak to było 01.06.2009 ? Dlaczego sprawa była w sądzie?

witam
mam 35 lat pracy i wiek 51 lat. Lekarz nie podpisał zgody na pracę w godz. nocnych i najprawdopodobniej zostanę zwolniona. Czy przysługuje mi prawo do wcześniejszej emerytury?

Powrót