Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku Marysia50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marysia50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam 52 lata przepracowałam 36 lat.Rok przebywałam na zasiłku rehabilitacyjnym,od pół roku jestem zarejestrowana jako bezrobotna.Z pracy zostałam zwolniona w związku z niezdolnością do pracy w skutek choroby art.53.Czy w związku z tym mam szansę przejść na wcześniejszą emeryturę?

A dlaczego nie starała się Pani o rentę?

Starałam się o rentę,ale nie została mi przyznana i dlatego zarejestrowałam się w urzędzie pracy z prawem do zasiłku.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Miałam nadzieję że po 36 latach ciężkiej fizycznej pracy mam jakieś szanse.

Witam,
moze nadal warto ubiegac sie o rente, odwolac sie dalej, moze pozniej do sadu, czasami to sie oplaca... skoro niezdolnosc do pracy trwala tak dlugo ze zaistniala mozliwosc zwolnienia to moze warto powalczyc, oczywiscie zalezy jaka jest przyczyna, czego nie wiem...
po drugie art 53 paragraf 5 daje mozliwosc powrotu do pracy, jezeli nie uplynelo 6 miesiecy od rozwiazania i w tym czasie zostala zgloszona chec powrotu do pracy...
pozdrawiam

Tylko, że Pani Marysia od pół roku jest zarejestrowana jako bezrobotna.
Na jakiekolwiek odwołania od decyzji ZUS jest także za późno.
Jeśli lekarz prowadzący uzna, że stan zdrowia pogorszył się, to należy ponownie starać się o rentę.

Dziękuję Panom za zajęcie się moim problemem,jestem podbudowana na duchu i spróbóję się jeszcze raz zmierzyć z ZUSem.

Interesuje mnie jeszcze jeden temat i chciałabym całkowicie rozwiać wątpliwości i nie łudzić się że mam prawa do wcześniejszej emerytury.Otuż czy osobie która została zwolniona z pracy z związku z niezdolnością w skutek choroby a zarejestrowana jako bezrobotna od pół roku i braku odpowiednich ofert pracy może mam prawo tak jak osoby które zostały zwolnione z przyczyn zakładów pracy ubiegać się o wcześniejszą emeryturę?

mam 55 lat w tym roku chcialabym przejsc na emeryture kolejowa.Jaki jest wymog odnosnie lat skladkowych i nieskladkowych.

witam mam pytanie bo nie bardzo łapię co to są lata składkowe i nieskładkowe zgóry dziękuję za podpowiedź:help:

Powrót