Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku basia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam 49 lat i 30 lat pracy. Mój zakład pracy chce mnie zwolnić. I w związku z tym mam pytanie czy mi przysługuje prawo do przejścia na wcześniejszą emeryturę lub na zasiłek przed emerytalny?
Bardzo dziękuje za odpowiedź

Nie. Nie przysługuje ani emerytura, ani zasiłek przedemerytalny.

A to są jakieś ograniczenia wiekowe ? Bo koleżanka z pracy która jest 2 lata starsza mówiła mi że ma szanse na emeryturę pomostową.

[cytat="basia123":374ifzpe] Bo koleżanka z pracy która jest 2 lata starsza mówiła mi że ma szanse na emeryturę pomostową.[/cytat:374ifzpe]
Chyba koleżanka była u wróżki.
Dopiero po wakacjach posłowie zajmą się projektem ustawy o emeryturach pomostowych.

Jedno zasadnicze. Kobieta urodzona po 31.12.1948 nabywa prawo do emerytury po skończeniu 60 lat :),a 49 lat ... to jeszcze piękny wiek i dużo czasu do 60-tki.

A to o co chodzi z tymi emeryturami pomostowymi ? Bo w jakieś gazecie czytałam że na emeryturę pomostową mogą przechodzić pracownicy urodzeni w latach 1949-1968 oraz legitymujący się okresem składkowym i nieskładkowym w wysokości co najmniej 20 lat dla kobiet i 25 lat dla mężczyzn a także musi nastąpić rozwiązanie stosunku pracy .

Ustawy o emeryturach pomostowych jeszcze nie ma.
Nie dyskutujmy o czymś, co dopiero ma powstać.
Od projektu do ustawy droga daleka.

Powrót