Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku Biedny_ja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Biedny_ja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
01.12.2008 nabyłam uprawnienia do wcześniejszej emerytury. Przygotowałam wniosek do ZUS-u. W związku z podwyższeniem od marca 2009 kwoty bazowej (do 2548 zł) nie wiem czy nie wstrzymać się do tego terminu ze złożeniem wniosku.
W jakim przypadku uzyskam korzystniejsze wyliczenie świadczenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Jeżeli kwota bazowa będzie wyższa, to automatycznie kwota świadczenia też.

Witam!
Mam również pytanie do tego tematu.
Mój tata spełnia warunki:
- 15 lat pracy do 31 grudnia 1998 roku o szczególnym charakterze według POPRZEDNIEJ ustawy(jako dziennikarz, zawód w nowej ustawej wykreślony).
- 25 lat pracy do 31 grudnia 1998.
- 60 lat tata skończy w marcu 2009 (urodzony w marcu 1949).
Czy będzie mógł przejść na wcześniejszą emeryturę (lub pomostówkę) w marcu 2009?

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Przypominam, że Prezydent zawetował ustawę o emeryturach pomostowych, a dotychczasowe przepisy o prawie do wcześniejszej emerytury wygasają 31 grudnia 2008 roku o północy. Weto najprawdopodobniej nie zostanie odrzucone, tak zapowiedział PiS i SLD.
Od 1 stycznia 2009 roku nie ma więc możliwości przechodzenia na wcześniejsze emerytury. :tuptup:

Janusz M. napisał:
Przypominam, że Prezydent zawetował ustawę o emeryturach pomostowych, a dotychczasowe przepisy o prawie do wcześniejszej emerytury wygasają 31 grudnia 2008 roku o północy. Weto najprawdopodobniej nie zostanie odrzucone, tak zapowiedział PiS i SLD.
Od 1 stycznia 2009 roku nie ma więc możliwości przechodzenia na wcześniejsze emerytury. :tuptup:

Dziękuję za odpowiedź, ale nie jest to już aktualne. Proszę o dalsze opinie.

Zus

W pazdzierniku otrzymałam prawa do wczesniejszej emerytury lecz została zawieszona ponieważ nadal pracuje.Od marca 2009 zrezygnuje z pracy.Czy stawka bazowa bedzie obliczana na nowych zasadach które obowiazuja od lutego 2009? Czy musze sama prosic ZUS o ponowne obliczenie emerytury? Prosze o numery ustaw prawnych.

Do Meths - tata nabędzie uprawnienia do emerytury zgodnie z art. 184 Ustawy o emeryturach i renatch z FUS z 17.12.1998r. Proszę składać w zusie wniosek o emeryturę ma miesiąc przed osiągnięciem wieku emerytalnego pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam
Mam do Państwa gorącą prośbę o wyjaśnienie, gdyż gubię się w przepisach emerytalno -rentowych.
Moja mama
- posiada 30 letni staż pracy (brak pracy w szczegolnych warunkach)
- obecnie przebywa na świadczeniu przedemerytalnym
- w marcu 2009 ukończy 55 lat
W związku z tym mam pytanie, czy nabędzie prawo do wcześniejszej emerytury (bądź emerytury pomostowej)?
Z góry dziękuję:)

Prawo do emerytury nabędzie po ukończeniu 60 lat.
Emerytura pomostowa dotyczy wyłącznie osób pracujących w szczególnych warunkach.

Powrót