Wcześniejsza emerytura

• Autor wątku Autor wątku jazdzig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jazdzig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. W styczniu 2015 r. kończę 65 lat, wg obecnej ustawy wiek emerytalny osiągam w październiku 2015, ale mam prawo do wcześniejszej emerytury w wysokości 1/2 emerytury z dnia, kiedy o tę wcześniejszą wystąpię.

Chodzi mi o to, czy mogę złożyć wypowiedzenie w październiku 2014 ze skutkiem na 31.01.2015 ze względu na osiągnięcie uprawnienia do wcześniejszej emerytury i czy w tym przypadku pracodawca ma obowiązek wypłacenia mi odprawy emerytalnej?

Witaj, też szukam informacji na ten temat, z tym, że chodzi o kogoś kto przepracował ponad 40 lat, urodził się 5 stycznia 1953 - czyli ma pracować do 67 roku życia. Niespełna pół wieku ma do przepracowania. Być może Cię to zainteresuje:

"Możliwość skorzystania ze świadczenia przedemerytalnego

Mężczyzna zwolniony z pracy, który do dnia rozwiązania stosunku pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy, w którym był zatrudniony przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, posiada okres pracy wymagany do emerytury wynoszący co najmniej 40 lat – może uzyskać świadczenie przedemerytalne.

Warunkiem do ubiegania się o świadczenie przedemerytalne jest zwolnienie z pracy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, a nie z innych powodów.

Należy podkreślić, że świadczenie przedemerytalne będzie przysługiwało osobie spełniającej wymagane warunki dopiero po upływie co najmniej 6 miesięcy pobierania zasiłku dla bezrobotnych, jeżeli osoba ta spełnia łącznie następujące warunki:

nadal jest zarejestrowana jako bezrobotna,
w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, w rozumieniu ustawy o promocji zatrudnienia, albo zatrudnienia w ramach prac interwencyjnych lub robót publicznych,
złoży wniosek o przyznanie świadczenia przedemerytalnego w terminie nieprzekraczającym 30 dni od dnia wydania przez powiatowy urząd pracy dokumentu poświadczającego 6-miesięczny okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych."

poniżej link do całego artykułu: http://www.ekspertbeck.pl/prawo-mezczyzn-do-emerytury-w-2013-r/

Gdybyś coś wiedział na mój temat, proszę pisz.

Powrót