Webaplikacja zbierająca dane o serwerach

• Autor wątku Autor wątku elmasterlow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elmasterlow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Piszę z pytaniem, które może nie jest konkretnie skierowane w tę grupę, jednak wierzę w to, że znajdą się osoby znające się na rzeczy.
Chodzi konkretnie o taką rzecz: chcę napisać app, ktory zbierał będzie informacje o konkretnej usłudze na danym porcie na serwerze nie należącym do mnie.

Tu pojawia się kwestia prawna. Na ile takie działanie jest legalne - zbieranie informacji o serwerze / usludze na nim działającej i udostępnianie w postaci tekstu na stronie.

Kolejną rzeczą jest fakt korzystania z tej usługi. Czy jeżeli znajdę daną usługę to czy mogę z niej skorzystać?

to wymyśliłeś :) ładnie podane ...ogólnie z tego co myślę to chcesz założyć sniffera aby skanował porty na obcych serwerach... działanie takie jest dopuszczalne jeśli jesteś administratorem tego serwera w celu weryfikacji dziur. a tak to jakbyś się komuś wbijał do mieszkania żeby zobaczyć jakie meble ma i napisać o tym w gazecie.

Sniffer stanowi nieodzowne narzędzie diagnostyczne większości administratorów sieci, zwłaszcza podczas diagnostyki problemów z niezawodnością lub wydajnością połączeń. Może być również stosowany do monitorowania aktywności sieciowej osób trzecich, co jest w większości przypadków niezgodne z prawem.

co gorsza z tego co mi wiadomo jesli zaczniesz skanować serwery rządowe (czytaj też urzędowe) to z automatu dostaniesz prokuratora.

"Kolejną rzeczą jest fakt korzystania z tej usługi. Czy jeżeli znajdę daną usługę to czy mogę z niej skorzystać?"

a to to mnie już totalnie rozbroiło,tzn. jeśli co,znajdziesz gdzieś słabo chroniony serwer to będziesz go wykorzystywać do własnych celów. To znowu brzmi jakbyś poszedł do piwnicy w bloku znalazł tam rower i z okazji tego że go znalazłeś, będziesz na nim jeździć.

ogólnie prawo internetowe w Polsce jest słabo chronione, wiec możesz ryzykować, bedziesz chciał z tego komputera zdalnego zrobić zoombie sieciowe to zrobisz. A jak się administrator dowie to albo będziesz mieć przerąbane albo puści płazem

Niedoświadczony pseudo admin wacek w zielonych bamboszach w ataku histerii złoży do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, doświadczony admin wyśle maila do abuse lub do Cert-Polska, w najgorszym przypadku zbanuje ip.

Powrót