weksel in blanco umowa wekslowa

• Autor wątku Autor wątku fajnymarian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fajnymarian

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Witam

Jako zabezpieczenie pozyczki , mój znajomy otrzymał weksel in blanco oraz umowę wekslową opatrzoną tylko podpisem dłużnika oraz poprawnie skonstruowaną umowę pożyczki. W deklaracji jest puste miejsce na wpisanie daty płatności weksla jako ilości dni po dacie wymagalności wierzytelności. Wymagalność pożyczki wypadała na wrzesień 2006 , czyli roszczenie nie jest przedawnione . Czy mozliwym jest wpisanie takiej liczby dni ( np-3249) żeby wystąpienie do sądu z roszczeniem poprzeć skutecznie wekslem.Czy umowa wekslowa jest w takim przypadku potrzebna - jeśli mamy umowę pożyczki a strony umówiły się że weksel jest jej zabezpieczeniem?

Postępowanie nakazowe z weksla. Umowa oczywiście że potrzebna, wszak pozwany może kwestionować twierdzenia powoda - i co wtedy?

To zrozumiałe że postępowanie nakazowe. Pytanie dotyczy kwestii technicznej wypełnienia weksla i umowy . Jak poprawnie wypełnić je kiedy ; termin zwrotu pozyczki to 2006 ?

że data płatności to dzień następny po 3000 dniach od daty wymagalności , jak się dowiedziałem

Dzięki bardzo . Czy suma do wpisania to suma należności głównej i odsetek wynikających z umowy? data na wekslu to efekt działania - data wymagalności pożyczki + 3 000 dni z umowy wekslowej ?

a>

amelia2013 napisał:
Postępowanie nakazowe z weksla. Umowa oczywiście że potrzebna, wszak pozwany może kwestionować twierdzenia powoda - i co wtedy?

I wtedy pozwany musi przedstawić dowody na owo kwestionowanie.

Flicka . A jakie to mogą być dowody?

loco1 ,a weksel widać , bo coś słabo z wrzucaniem tutaj img? Mam zeskanować umowę i tu wrzucić?

20aceb096b8b.jpg
[/url][/IMG]

Wystawca podpisał się imieniem i nazwiskiem oraz wpisał miejscowość w rubryce Płatny w .........
Umowa pożyczki zawiera dane uczestników kwotę pożyczki datę udzielenia i termin spłaty. Ponadto info o wysokości odsetek.

Loco 1 .
A co do wypełnienia ;

na górze miejscowość wystawienia ok
data - to jest data wymagalności roszczenia + 3000 dni ????
Na ........... co tu się wpisuje ?

Mógłbyś pomóc mi w wypełnieniu tegoż weksla ?

ogarnąłem temat uzupełnienia weksla. jak zwykle wystarczy poczytać . Pytanie z innej beczki. mam poprawnie wypisany weksel + wspomniane dokumenty.Weksel ma dokładną datę płatności Co powinienem teraz zrobić wobec dłużnika by nadać bieg sprawie? Wezwać go wezwaniem do zapłaty listem poleconym ?

Powrót