A
adunia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
witam, jestem poręczycielem (żyrantem) weksla in blanco na dofinansowanie środków doposażenia stanowiska pracy z Urzędu Pracy. Właściciel działalności gospodarczej nie utrzymał stanowiska pracy przez 24 miesiące co stanowiło utratę stanowiska pracy. Zostałem powiadomiony i wypowiedzeniu umowy w sprawie refundacji środków z Funduszu Pracy kosztów wyposażenia stanowiska pracy. dla skierowanego bezrobotnego oraz o zwrot srodków do proporcjonalnej wysokosci do okresu niezatrudnienia. Nastepnie w kolejnym psmie zostalem poinformowany, ze wypelni weksel na kwote 22 tysiecy wraz odstetkami ustawowymi oraz opatrzy ten weksel data płatnosci przypadajaca na 7 dzien liczac od dnia doreczenia powiadomienia. Nastepnie dostalem pismo z Sadu Rejonowego o skierowaniu na droge sadowa, gdzie dopiero sie dowiedzialem ze weksel został wypelniony na 26 tysiecy. Zaznaczam, ze weksel przyszedl dopiero wraz z wszystkimi kopiami dokumentow ktore byly wniesione do sadu. Weksel in blanco zostal wypelniony na kwote 26 tysiecy zlotych bez podania waluty oraz bez podania terminu platnosci weksla. Czy ten weksel jest wazny? Jak rowniez czy wniosek do Sadu nie zostal złożony za wczesnie gdyz nie zostałem poinformowany o wypelnieniu juz weksla oraz na jaka kwote zostal on wypelniony?