Weksel in blanco

• Autor wątku Autor wątku baranekbaranek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baranekbaranek

Użytkownik
Odpowiedzi
75
Witam,
mam podpisany weksel in blanco jako poręczyciel jestem,
Kwota jest wpisana kolosalna a treść weksla brzmi:
MIEJSCOWOŚĆ ,DATA na KWOTA do dnia DATA zapłacę bez protestu za ten weksel własnyna zlecene NAZWA FIRMY WW SIEDZIBIE FIRMY.

Rety mąz miał leasing a ja go poręczyłam i teraz jest taka kwota że głowa mała do tego jest jeszcze deklaracja wekslowa oraz oświadczenie poręczyciela wekslowego czyli mnie .

Aż mnie trzęsie na sama mysl ,że mu ten leasing wypowiedzieli i ,że akurat ten ja poręczyłam ponieważ mam na siebie zapisana dziełkę z rozpoczętą budową domu oraz las na mnie .Pommimo tego ,że mamy rozdzielność majątkową to to w takim razie mogą wziąsć tak?
Czy jest możliwość ,że tylko rachunki bankowe pozajmują?
Wogóle czy jest szansa ,żeby z tego weksla się jakos wybronić?ta kwota jest taka duża ,że aż nie normalna do zapłaty i wychodzi na to,że przedmiot leasimngu to oni za pół darmo wycenuili i sprzedali

Wiesz po co jest poręczyciel? Po to by spłacać zobowiązania z których kredytobiorca/dłużnik nie wywiązuje się. W myśl art. 881 kc poręczyciel jest odpowiedzialny jak współdłużnik solidarny ( o ile nie zastrzeżono inaczej).
Czy jest możliwość ,że tylko rachunki bankowe pozajmują?
Jak są na nich środki do zaspokojenia wierzyciela, to nie ma sensu zajmować innego majątku. Inaczej mądry wierzyciel będzie szukał rękami komornika innego majątku by się zaspokoić.
mam na siebie zapisana dziełkę z rozpoczętą budową domu oraz las na mnie .... mam na siebie zapisana dziełkę z rozpoczętą budową domu oraz las na mnie .
Tłumaczyłem w innym wątku, że samo wprowadzenie rozdzielności majątkowej nie powoduje, że aktywa przypadają Tobie a mężowi długi. Dodatkowo jak sama pisałaś działka nabyta w ramach darowizny poczynionej na Ciebie i męża. Więc jest to albo współwłasność albo majątek wspólny. Las też nabyty w trakcie trwania wspólności. Pani nie przyjmuje do wiadomości, co się do niej pisze. Jest sens wyciągać własne wnioski i oszukiwać samą siebie?

wierzyciel będzie egzekwował z tego co najłatwiej. Jeżeli nie da się na szybko wyegzekwować z aktywów i ruchomości, to będzie mógł zlicytować nieruchomość, aby zaspokoić swoją wierzytelność. Przed wekslem nie masz się jak wybronić. Wszak sama podpisałaś zobowiązanie, że wykupisz weksel bez protestu.

Sąd Najwyższy orzekł że weksel in blanco narusza prawa konsumenta więc wierzyciel jedynie co może to sobie nim podetrzeć pewną część ciała.
Do tego weksla jest jeszcze wymagana umowa która została podpisana i w przypadku postępowania sądowego zostanie sprawdzone czy nie było klauzul abuzywnych.

No tak nie przyjmuje do wiadomości bo normalnie nie moge sam uwierzyć ,że w takie co się apkowałam,poprostu wali sie na łeb na szyję to nie wim dlaczego mnie Pan atakuje,że nie rozumie co się do mnie pisze......normalnie juestem w takim szoku,że oczy z głowy wychodzą.....nie oszukuje samej siebie bo jak,,,to że pewnych takich prawnych rzeczy nie rozumie i o nie pytam i może sie pokrywaja te pytania tylko w innym wątku to nie znaczy ,że sie oszukuje....fakt ,że majątek jakis jest czy taki czy siaki ale jest...ale jak na konta prywatne nic nie wpływa a na fiirmowe mozolnie się co dzieje i pomaleńku wpływa to tez może im się nie spodobać i może dojść do zajęcia nieruchomości......to mnie pzreraża szukam pomocy i jestem w nerwach nie mogę uwierzyć.

a gdyby tak w tarkcie trwania umowy napisac ze cofam weksel czy coś takiego to jest taka możliwośc?zresztą teraz już po ptokach:-(ale mam inna umowe leasingu i też weksel i może ten by się dało wypowiedzieć jako......choć pisze ze stanowi integralną czesc umowy:-(

Gregorv napisał:
Sąd Najwyższy orzekł że weksel in blanco narusza prawa konsumenta więc wierzyciel jedynie co może to sobie nim podetrzeć pewną część ciała.
Do tego weksla jest jeszcze wymagana umowa która została podpisana i w przypadku postępowania sądowego zostanie sprawdzone czy nie było klauzul abuzywnych.

Po pierwsze autorka nie była w tej sprawie konsumentem.

Po drugie SN orzekł, że tylko NAKAZ ZAPŁATY z weksla in blanco przeciwko konsumentowi narusza jego prawa.
Nadal weksel pozwala odwrócić ciężar dowodowy na konsumenta.

Konsumentem i może nie ale jako tako poręczyłam weksel .
do weksla jest dołaaczone takie coś jak oświadczenie poręczyciela wekslowego i tam jak byk naisane ,że potwierdzam akceptacje umowy nr coś tam coś i ,że moja odpowiedzialnośc ogranicza się do kwoty WSZELKICH WIERZYTELNOŚCI....
czyli tak jak by i ta umoewa mnie obowiazuje---tzn obowiązywała czyli byułam konsumentem pomimo iż nie używałam PL ani nie miałam z nim nic wspólnego....
a jak by np faktycznie był ten nakaz zapłaty i bym się odwoływała bo narusza moje prawa---jw-to jest cień nadzieji czy od razu majatek atakują?

Zawsze warto, zwłaszcza przy dużych kwotach, aby adwokat lub radca prawny przejrzał dokumenty - oceni treść zobowiązań, wartość długu, koszty procesu i szanse (na choćby częściową) wygraną.

Komornik wykonuje zajęcia o które wnioskują wierzyciele, a Ci niemal zawsze wnioskują o zajęcie rachunków bankowych, wynagrodzenia u pracodawcy, nieruchomości, pojazdów i innych ruchomości, itd.

Powrót