weksel in blanko, hipoteka a zejecie komornicze

• Autor wątku Autor wątku paprot007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paprot007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Ludzie pomocy. Dwa lata temu poreczyłem memu byłemu pracodawcy weksel in blanco.Weksel podpisałem tylko ja,zona tego nie podpisała.W tej chwili mam nakaz płatniczy do zapłaty 190tys. zł.Tragedia Mam z zoną na współwłasnosc dom i ziemie pod hipoteką banku z racji wziętego innego kredytu.Mam pytanie czy mimo hipoteki komornik może zając naszą nieruchomośc i czy wogole może to zając bo przeciez zona nie poreczała tego weksla a egzekucja komornicza wystawiona jest na mnie Prosze o pomoc Jestesmy załamani

Jeśli sąd nie nada klauzuli uprawniającej do egzekucji z majątku wspólnego, to z tego majątku nie będzie mogła być prowadzona egzekucja.

Ale są na to sposoby - egzekucja z przypadającej ci części nieruchomości, jej sprzedaż, a następnie zniesienie współwłasności.

A nieruchomość jest zwykłą współwłasnością w częściach ułamkowych czy wspólnością ustawową?

Nieruchomość mamy na współwłasność ustawową,nie ma podziału ze jakaś część jest żony a jakaś moja....

Nie mogę sprzedac czesci tej nieruchomości po pierwsze bo nie ma podzialu ze cześc jest zony a część moja , a po drugie ziemia jest przepisana na nas od teścia i wtedty on straciłby rentę Czy komornik wogóle ma prawo coś zrobić skoro zona nie podpisala tego weksla i nie wyraziła zgody na poręczenie Prosze o jakas pewną odpowiedz Mamy nóż na gerdle Pewnie w tym tygodniu zacznie sie egzekucja Ja mam już komornika na poborach..

Jeżeli nieruchomość jest objęta wspólnością ustawową małżeńską (bez wskazania ułamków) to komornik nie może jej zająć bez uzyskania klauzuli wykonalności przeciwko żonie, co jest mało prawdopodobne jeżeli żona nie podpisywała weksla.

Ale jeżeli jest współwłasnością w częściach ułamkowych (np. po 1/2 części), to może prowadzić egzekucje tak jak opisała Flicka - to jest z Pana udziału we współwłasności.

Podstawa prawna:

Art. 41. KRO
Przepis prawny:
§ 1. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie za zgodą drugiego małżonka, wierzyciel może żądać zaspokojenia także z majątku wspólnego małżonków.
§ 2. Jeżeli małżonek zaciągnął zobowiązanie bez zgody drugiego małżonka albo zobowiązanie jednego z małżonków nie wynika z czynności prawnej, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9, a jeżeli wierzytelność powstała w związku z prowadzeniem przedsiębiorstwa, także z przedmiotów majątkowych wchodzących w skład przedsiębiorstwa.
§ 3. Jeżeli wierzytelność powstała przed powstaniem wspólności lub dotyczy majątku osobistego jednego z małżonków, wierzyciel może żądać zaspokojenia z majątku osobistego dłużnika, z wynagrodzenia za pracę lub z dochodów uzyskanych przez dłużnika z innej działalności zarobkowej, jak również z korzyści uzyskanych z jego praw, o których mowa w art. 33 pkt 9.

Aha - zakładam, że nie macie Państwo rozdzielności majątkowej?

Ok Trochę się uspokoiliśmy A jeśli sąd będzie chciał spłaty z majątku wspólnego to co mamy wtedy zrobić , jakiś protest czy odwołanie pisać Rozdzielność majątkową zrobismy ale to było już po złożeniu tego weksla przez wierzyciela do sądu Serdzeczne dzięki za wszystkie porady

No to skoro jest rozdzielność majątkowa, to nie ma już wspólności ustawowej małżeńskiej, zamiast niej jest współwłasność po 1/2 części i komornik może zająć Pański udział w nieruchomości... Z chwilą ustanowienia rozdzielności majątkowej "znika" wspólność ustawowa i zamiast niej jest współwłasność ułamkowa po 1/2 części..

Natomiast nie może zająć udziału żony - za to na to jest sposób opisany przez Flickę. W dodatku jeżeli ruszy egzekucja z Pańskiego udziału, to Bank może wypowiedzieć umowę kredytu...

Rozdzielnośc majatkową zrobiliśmy na tej zasadzie że całość nieruchomości przepisałem na żone a ja zostałem wykluczony z posiadania tej ziemi Tyle że jak wcześniej pisałem zrobiliśmy to już po zapadniętym wyroku o egzekucji

Ależ Pan kręci, myli Pan pojęcia, co chwilę wychodzi coś nowego...

Proszę iść do prawnika, bo na tym forum raczej nie jesteśmy w stanie Panu pomóc...

Wydaje się że calą sytuacje opisałem zrozumiale Byłem już u kilku prawników ale każdy czeka tylko na kasę a konkretnej porady nikt nie da tylko gadają okulnikowo aby szybciej zbyć Jeden nawet mędrzec poprosił żebym mu pokazał oryginał tego weksla(hehe) Przecież jakbym go miał to podtarłbym nim wiadomo co i wyrzucił

paprot007 napisał:
Mam z zoną na współwłasnosc dom i ziemie pod hipoteką banku z racji wziętego innego kredytu.

paprot007 napisał:
Nieruchomość mamy na współwłasność ustawową,nie ma podziału ze jakaś część jest żony a jakaś moja....

paprot007 napisał:
Nie mogę sprzedac czesci tej nieruchomości po pierwsze bo nie ma podzialu ze cześc jest zony a część moja , a po drugie ziemia jest przepisana na nas od teścia i wtedty on straciłby rentę

paprot007 napisał:
Rozdzielność majątkową zrobismy ale to było już po złożeniu tego weksla przez wierzyciela do sądu

paprot007 napisał:
Rozdzielnośc majatkową zrobiliśmy na tej zasadzie że całość nieruchomości przepisałem na żone a ja zostałem wykluczony z posiadania tej ziemi Tyle że jak wcześniej pisałem zrobiliśmy to już po zapadniętym wyroku o egzekucji

Czy to nie są sprzeczne, błędne i mylące informacje?
Z pomocą tego forum raczej na pewno się Pan z tego nie wygrzebie...

Powrót