Weksel inblaco

• Autor wątku Autor wątku dixi_dixi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dixi_dixi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam- chcę zacząc pracę w sklepie w małym miasteczku-mój Nowy Prezes, oświadczył, że żeby podjąć tą pracę muszę podpisać weksel inblanco oraz mieć 2 zyrantów (nie mogą być z najbliższe rodziny, muszą mieć umowę o pracę na czas nieokreślony). Podobno weksli już nie ma na rynku? I jeszcze jedno pytanie- duże zabezpieczenie jak na pracę w małym sklepie.Czy pracodawca ma do tego prawo? Czekam na wszystkie odpowiedzi :?

[cytat:1y6l1gtk]Podobno weksli już nie ma na rynku?[/cytat:1y6l1gtk]

Nie dowieźli na rynek, czy wykupili? :what:

[cytat="Janusz M."][cytat:3685fimr]Podobno weksli już nie ma na rynku?[/cytat:3685fimr]

Nie dowieźli na rynek, czy wykupili? :what:[/cytat]Wiesz nie o to mi chodzi? Pytałam czy mam sama sobie kupić ten weksel-na to Pan, że (weksli już nie ma w sprzedaży) a Oni mają swoje weksle! Dodam tylko, że to Państowa Spółdzielnia .

Wydaję mi się, że rządają dużego zabezpieczenia jak na tak mały sklep? Słyszałam,że Spółdzielnia ma siękiepsko finansowo a na wekslu in blanco mogą wpisać każdą kwotę-prawda?

Piszcie co o tym myślicie! Bo jutro mam weksel podpisać!!!

Ja bym sobie dał spokój z takim pracodawcą. Weksel, żyranci ... to niemal jak kredyt.

Banki nie są tak rygorystyczne i dopuszczają poręczenie od osób spokrewnionych. :D

Dziękuję za radę. Dzwoniłam jeszcze do PIP i Pan zdecydowanie odradził mi pdpisanie takiego weksla (jeśli nie dostane od firmy Orzeczenia na piśmie do jakiej max. kwoty będzie wypisany weksel) w firmie powiedzieli, że Oświadczenia nie otrzymam- zrezygnowałam z tej pracy. :!: Pozdrawiam :wink:

Powrót